Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Арабската пролет" се върна в Тунис

07 февруари 2013, 13:50 часа • 15018 прочитания

В Тунис се разрази сериозна политическа криза, предизвикана от убийството на един от лидерите на опозиционния Народен фронт – Шукри Белаид. Премиерът на страната обяви, че ще разпусне правителството на умерените ислямисти и ще формира временен „технически” кабинет. Експерти предупреждават, че подобни мерки едва ли ще сложат край на масовите протестни акции на поддръжниците на светската държава, които започнаха в Тунис след убийството на Белаид.

Тунизийският премиер Хамади Джебали заяви, че новият кабинет трябва да бъде формиран от „безпартийни технократи”. По неговите думи те ще управляват страната до провеждането на предсрочни парламентарни избори, чиято дата ще бъде насрочена по-късно.

Решението на премиера бе реакция на масовите протестни акции, разразили се в страната след убийството на един от лидерите на Народен фронт. В сряда опозиционерът Шукри Белаид бе разстрелян пред дома си в столицата на Тунис. Единият от куршумите е улучил Белаид в шията, а другият – в главата.

Няколко часа след трагедията лидерът на управляващата партия „Ан Нахда” Рашид Гануши заяви, че неговите съратници не са виновни за убийството на опозиционния лидер.

„Може ли управляващата партия да извърши това убийство, което негативно ще се отрази на инвестициите в туризма”, попита риторично Гануши и призова тунизийците да запазят „спокойствие и единство”.

Но жителите на Тунис не се вслушаха в неговия съвет. Няколко хиляди души се събраха пред сградата на министерството на вътрешните работи, за да поискат оставката на правителството заради убийството на Белаид. Избухнаха сблъсъци, при които бе убит един полицейски служител. Безредици избухнаха и в град Сиди Бузид, откъдето през 2010 година започна разпространението в региона на „арабската пролет”. Полицаите бяха замеряни с камъни, а служителите на реда отговориха със сълзотворен газ. В няколко града на страната разярени тълпи разгромиха офиси на управляващата партия „Ан Нахда”.

Коммерсант

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес