Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Американският посланик на крака при патриарх Даниил, говорили и за Украйна

20 август 2024, 19:32 часа • 4227 прочитания

Днес в сградата на Светия синод в София се състоя официална среща на Негово Светейшество българския патриарх Даниил с Негово Превъзходителство извънредния и пълномощен посланик на Съединените американски щати в Република България Кенет Мертен.

Това съобщават от Българската патриаршия в сайта си.

Срещата е била по молба на американския посланик, след като в началото на юли тази година патриарх Даниил присъства на традиционния прием в посолството на САЩ по случай Деня на американската независимост, отбелязват от БПЦ.

Още: Украинската православна църква получи независимост

Патриарх Даниил е изтъкнал, че по отношение на каноничната Украинска православна църква, начело с Негово Блаженство Киевския и на цяла Украйна митрополит Онуфрий, се налагат различни ограничения.

Сред тях са ограничаване на религиозната свобода, на свободата на богослужение, насилствено отнемане на църковната собственост и насърчаване езика на омразата.

По думите на патриарха "УПЦ, с която всички поместни православни църкви се намират в евхаристийно общение, е подложена на сериозни фактически и юридически ограничения в своята пастирска дейност като резултат от дискриминационната политика на определени фактори в Украйна".

Още: Патриарх Даниил към украинския митрополит Онуфрий: Всички ние се молим усърдно за мира в Украйна

Българският патриарх е изразил увереност, че демократичните сили по света ще вземат предвид тези обезпокояващи тенденции в Украйна и ще съдействат за гарантиране на религиозната свобода, правото на богослужение и неприкосновеност на собствеността на Украинската православна църква. 

Посланик Мертен отново е поздравил Негово Светейшество за избора му за български патриарх и е пожелар плодотворно служение на този отговорен пост.

"Негово Превъзходителство изрази своето дълбоко уважение към Българската православна църква и нейната съществена роля за духовното възпитание на българския народ и за преодоляването на множество изпитания в неговата история, каквито са петвековното чуждо владичество, както и спасяването на българските евреи през Втората световна война", се казва в съобщението на БПЦ.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес