Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Адвокати: Сигналите срещу Сарафов могат да доведат до временното му отстраняване

21 юни 2023, 08:45 часа • 3778 прочитания

Има всички предпоставки да се задейства механизма за разследване на главния прокурор. Това заяви адвокат Емил Георгиев от "Правосъдие за всеки" в ефира на Нова телевизия.

"Този механизъм е една много сложна законодателна еквилибристика, но тя се налага заради сложната фигура на главния прокурор", коментира той. И обясни, че затова поставят въпроса дали такава фигура въобще е  необходима, защото тя създава повече проблеми, отколкото решава.

"Има механизъм, при който вече главният прокурор може временно да бъде отстранен от пленума на ВСС след мотивирано искане. В момента срещу Борислав Сарафов има подадени два сигнала и те могат да доведат до това той да бъде временно отстранен. И тогава ВСС ще трябва да мисли как да търси временно изпълняващ на временно изпълняващия", каза Георгиев.

"Сигналите срещу имотното състояние на Сарафов изглеждат сериозни", коментира адвокат Людмил Рангелов. Той напомни, че когато преди години се е разбрало за тези имоти, Сарафов е изчезнал. "Нито даде обяснения, нито даде възможност чрез публична проява да му бъдат зададени въпроси, затова смятам, че той се притеснява. Въпросът е по какъв начин той и негови близки са се сдобили със суми, които им позволяват да купят такива имоти", допълни той.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес