Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Адвокат Божидар Колев се самопредложи за главен прокурор

18 септември 2024, 13:53 часа • 861 прочитания

Адвокат Божидар Колев от Софийската адвокатска колегия отново се самопредложи за главен прокурор, пише lex.bg. 

ОЩЕ: Въпреки изтеклия мандат: ВСС ще избира нов главен прокурор

На заседанието на Прокурорската колегия днес Стефан Петров докладва за постъпило заявление от Колев, в което адвокатът обявява желанието си за участие в процедурата за избор на главен прокурор. Заявлението му е изпратено на вниманието на членовете на ПК, които имат право да предложат кандидати за главен прокурор. По закон номинации може да правят поне трима кадровици и министърът на правосъдието.

„Ако някой припознае Божидар Колев като подходящ кандидат и има трима души, то той може да бъде предложен за главен прокурор“, заяви днес Стефан Петров. На този етап колегията прие само за сведение писмото на адвоката.

ОЩЕ: "Усеща се форма на комфорт": Как се избира главен прокурор? Говори съдия Атанаска Дишева (ВИДЕО)

На 12 септември Пленумът на ВСС възобнови процедурата за избор на главен прокурор. Предложения може да се отправят в следващите четири заседания като първото е утре – 19 септември, както и на 26 септември, както и на 3 и 10 октомври. Самият избор е насрочен за 16 януари догодина.

Не за първи път Божидар Колев се самопредлага за главен прокурор. След освобождаването на Иван Гешев като обвинител №1, Пленумът на ВСС откри процедура за избор на нов главен прокурор. И тогава Колев отново беше изпратил заявление за участие в нея. 

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес