Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Адмирал Ефтимов: Наред с помощта за Украйна, трябва да възстановим запасите си

16 май 2024, 14:58 часа
Реклама

Паралелно с оказването на помощ за Украйна, трябва да се съсредоточим върху възстановяването на запасите на нашите въоръжени сили с оборудването и боеприпасите, от които се нуждаем. Това стана ясно от изказването на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов при участието си в заседанието на Военния комитет на ЕС в Брюксел, Белгия.

Началникът на отбраната отбеляза, че това се оказва предизвикателство, за преодоляването на което трябва правителствата да работят с индустрията - както с държавните предприятия, така и с частния сектор, за да договарят, разработват и изграждат нови способности. ОЩЕ: САЩ с нов голям пакет за Киев, американско оръжие ще може да поразява Русия

Европейската отбранителна индустрия

В изказването си той припомни, че след агресията на Русия в Украйна първоначалната реакция на страните-членки на Съюза е била да дарят материални средства от собствените си запаси. „Тази стратегия, колкото и ефективна да е, не може да се поддържа безкрайно. Укрепването на европейската отбранителна индустрия е стратегическо предизвикателство както за Европа, така и за Украйна. Трябва да можем да продължим нашата непоколебима подкрепа за Украйна“, категоричен бе адмирал Ефтимов.

„Нашите общи предизвикателства са да гарантираме, че европейската отбранителна индустрия е готова да произвежда в необходимите обем и време. За да укрепим нашите въоръжени сили, трябва да действаме в партньорство с европейската отбранителна индустрия“, заяви той. ОЩЕ: 

Акцентите от Военния комитет на ЕС

На заседанието на Военния комитет на ЕС бяха обсъдени актуални теми от дневния ред на Общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз. Началниците на отбраната на страните-членки на ЕС изразиха своите съображения за по-нататъшния подход на ЕС към региона на Сахел. В рамките на заседанието бе обсъдена подкрепата за въоръжените сили на Украйна. Специално внимание бе отделено на ролята на сътрудничеството между ЕС и НАТО в тази сложна обстановка и необходимостта от взаимодействие без дублиране на усилията. Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов бe yдocтoeн cъc cтeпeнтa нa офицер нa националния opдeн зa зacлyги нa Франция.

„Като началници на отбраната ние носим отговорността нашите въоръжени сили да бъдат обучени, оборудвани и готови да възпират всеки агресор и да защитават нашите земя, интереси и ценности. Сега ние трябва да укрепим Европейския съюз (ЕС) като участник в сигурността и отбраната с инструменти за подобряване на съвместните обществени поръчки, да осигурим доставките на необходимите отбранителни продукти, включително чрез увеличаване на промишления капацитет и привеждане на политиките на ЕС в съответствие с нашите общи отбранителни цели“, каза още адмирал Ефитмов. ОЩЕ: Швеция отпуска близо 30 млн. евро за отбранителните способности на Украйна

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес