Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

70 свидетели са разпитани по делото за разпространение на идеите на "Ислямска държава" у нас

02 юли 2015, 13:15 часа • 9380 прочитания

По делото срещу 134-те обвиняеми за разпространение на "Ислямска държава" са събрани 30 тома доказателства, материали, експертизи, преводи, предаде репортер на Радио "Фокус" - Пазарджик. Предоставени са от ДАНС фейсбук профилите на обвиняемите, които са предимно на арабски и турски език. Разпитани са 70 свидетели в досъдебното производство, от които 6 са със скрита самоличност. 23-ма експерти са работили по досъдебното производство, като са извършили преводи, а също и експертизи на съдържащите се във фейсбук профилите данни.

Наблюдаващият прокурор по делото Недялка Попова посочи, че е извършен анализ на събраните факт, преценено е че те са достатъчни за внасянето на обвинение в съда. Сега Окръжният съд в Пазарджик трябва да прецени дали събраните данни са достатъчни за произнасяне на присъда. От 14-те обвиняеми 12 са в ареста.

Двама от тях - Александрина Ангелова и Стефан Димитров, поради влошено здравословно състояние са освободени под парична гаранция - 5 хиляди лева. Всички са с две обвинения - по чл. 164 и чл.407 от Наказателния кодекс.

Само за един има обвинение за притежаване на незаконно оръжие - Александър Иванов от Пловдив по чл. 339 от Наказателния кодекс, тъй като при претърсване на дома му е открита бойна пушка Манлихер. Прокурор Попова съобщи също, че се очаква насрочване на делото от Окръжен съд Пазарджик. С оглед на големия обем събрани данни по него това ще се случи след като съдията се запознае с материалите.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес