Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нов градски парк беше открит в Сливен

24 октомври 2018, 19:48 часа
Реклама

Създаването на новата територия за отдих и спорт е част от проекта „Подобряване на градската среда на Сливен”, финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж” с малко над 2 милиона лева.

Проектът „Подобряване на градската среда на Сливен” е финансиран по Приоритетна ос 1 на ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 и е част от Инвестиционната програма на Община Сливен. Общата му стойност е 2 199 911 лв. безвъзмездна финансова помощ. До настоящия момент са приключили всички строително-монтажни работи и се реализира предвиденото облагородяване на зелени площи и междублокови пространства. С финансовата подкрепа на ОПРР са изградени общо 7 нови детски площадки, 3 спортни площадки, фитнес на открито, монтирани са два фонтана, беседки, дървени перголи, чешми и други паркови елементи. Изградени са пешеходни и велосипедни алеи и е изпълнено озеленяване на територията на двата обекта, включени в проекта – поречието на река Асеновска и квартал „Република” в Сливен.

Доста спорове в социалните мрежи породи предложението на група патриотични организации новият парк да бъде наречен „Каймакчалан”, в чест на участието на сливенския 11-ти пехотен полк в героичната епопея през септември 1916 г. Надделяха обаче съображенията, че това ще е предимно детски парк и не е особено уместно да носи името на сражение.

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, областният управител Чавдар Божурски, кметът на Сливен Стефан Радев и председателят на Общинския съвет Димитър Митев прерязаха тържествено лентата на новия парк.

„Благодаря на екипа на Община Сливен, че изпълни всички изисквания на Оперативна програма „Региони в растеж”. С откриването на този обект реализираме една от ключовите инвестиции в Сливен”, каза Деница Николова. Кметът Стефан Радев подчерта, че европейският облик на града и младите хора са приоритет за кметския мандат.

Мариана Иванова
Мариана Иванова Отговорен редактор
Новините днес