Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Огромна табела с гайда си направиха в Стойките

27 септември 2022, 13:46 часа • 4050 прочитания

Родопското село Стойките се сдоби с дървена табела, която на практика е огромна скулптура с изваяна родопска каба гайда. Автор на творението е строителният техник Васил Говедарски. Той издялка името на селото и символния за района музикален инструмент с моторна резачка.

Припомняме, че в края на юни тази година в Стойките откриха единствен по рода си Музей на гайдата с дарения от местните.  Сбирката в него е почит към паметта на Апостол Кисьов - създател на състава „100 каба гайди“. Неговият паметник е срещу музея, а тазгодишният национален гайдарски събор „Апостол Кисьов“ е трети поред. 

Дървената скулптура също е направена изцяло с дарения от жителите на Стойките.

А как са се сдобили с огромното 145-годишно дърво? На него миналата година попаднали от ГПК „Борика“. Трябвало да се разбичи за дъски. Семейство англичанин и българка, които живеят в селото, обаче го купили за пластика. След това с дарения събрали допълнително средства да се плати и на скулптора, и за останалите разходи – за транспортиране на дървото, на камъните и др.

Говедарски е автор на дървената пластика с мече на входа на Смолян, отново изработена от огромно дърво, чиито размери са 4,20 на 1 метър. Скулпторът е изработил с резачка табела на Велинград и на много други места. Досега е изваял стотици животни от дърво с моторния трион. 

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес