Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фермер: Заряват болни крави до свлачище, болестта може да пламне навсякъде

18 май 2016, 14:35 часа • 1424 прочитания

Ще загробват крави, заболели от Заразен нодуларен дерматит в свлачищен район, алармира пред Радио „Фокус” – Смолян Рашко Кехайов, собственик на ферма и председател на Сдружението на овцевъдите в Девин. По неговите думи, в момента точно на ръба на пропастта се копае гроб на свлачищно място от насипите на „Алпине”, точно срещу неговата ферма.

„В Лясково има заболяла крава, стадото ще се умъртвява и ще ги загробват на това място. В моята ферма няма болни животни, а и не мисля, че точно това място е подходящо за загробване, защото ако се активира свлачището болестта ще пламне навсякъде. Искам да знам как и кой точно е определил тук да се заравят мъртвите крави и съм силно обезпокоен от това”, каза Кехайов.

По неговите думи, към момента са ваксинирани само кравите на Комплексна опитна станция (КОС) и на затвора в Герзовица. Интересува се кога и животните в техния регион ще се ваксинират.

„Аз съм тук на мястото, което се нарича „Бабин гроб” и няма да им позволя в тази пропаст да ги загробват. Всеки момент могат да докарат животните, а аз искам да призова отговорните институции веднага да се заемат с този въпрос”, призова Кехайов.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес