Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10-годишно момиче от Мадан спечели първо място на международен детски етнофестивал

06 юни 2018, 17:04 часа • 3851 прочитания

10-годишна певица от Мадан спечели първо място на международния детски етнофестивал "Децата на Балканите - с духовност в Европа" в Хасковски минерални бани.

Читалището в Мадан се представи с детската фолклорна група, дует на гайдарчетата Гергана Керменова и Мирослав Мерджанов и с индивидуално изпълнение на 10-годишната певица Валерия Делчева.

Момиченцето така изпя легендарната родопска песен "Руфинка болна легнала" и "Снощи съм гости имала", че смая журито и бе отличена с първото място сред изпълнителите, разказаха от читалището.

Валерия не за първи път изумява жури на фестивал. Девойчето спечели второ място миналата година на международния фестивал в Хасковски минерални бани и получи диплом за I-во място на Единадесетия международен фолклорен конкурс „Пауталия“ 2017 г.в Кюстендил, както и диплом с почетно отличие за присъдена златна лира на Орфей на национален музикално-фолклорен конкурс „Орфееви таланти“ 2018 г. в Пловдив.

Родопчанчето има и грамоти за отлично представяне от 14-тия национален фолклорен фестивал на двугласното пеене в Неделино през 2017 г. и за отлично представяне във фолклорния конкурс "Рожен" през 2016 г.

Валерия е на сцената и на всеки празник на родния си град.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес