Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Иван Маразов с наградата „Д-р Иван Селимински”

09 октомври 2018, 19:45 часа
Реклама

Проф. Иван Маразов е тазгодишният лауреат на престижната награда на Община Сливен „Д-р Иван Селимински”.

Отличието се присъжда ежегодно на видни изследователи и научни дейци за принос в историко-краеведската дейност и опазване на културно-историческото наследство на Сливен и Сливенския край.

От години проф. Маразов работи с Регионалния исторически музей в Сливен, най-вече в областта на тракологията. Заедно с местните музейни специалисти е проучвал скални светилища от късножелязната епоха, ръководил е съвместни академични семинари по тракология, многократно е участвал като автор, консултант, научен ръководител и редактор в изложби, издания и конференции, организирани от РИМ - Сливен. Сред тях: „Съкровището“, „Съкровище и сакрална топография“, „100 години художествен музей – Сливен“, „Музейното дело и европейската интеграция“, „Културно наследство, музей: проучвания, колекции, експозиции“ и др.

Проф. Иван Маразов е роден през 1942 г. През 1967 г. завършва факултета по теория и история на изкуството при Института „И. Репин“ в Санкт Петербург. От 1967 до 1995 г. работи в Института за изкуствознание при БАН, а от 1988 до 1991 г. е директор на Института за изкуствознание при БАН. През 1974 г. получава докторска степен, през 1986 г. защитава докторат, а следващата година е избран за професор и работи в Института за изкуствознание. През 1995 г. основава Департамента по изкуствознание при Нов български университет и е негов ръководител до 2002 г. През 2012 г. е удостоен със званието почетен професор на НБУ.

Наградата „Д-р Иван Селимински” ще бъде връчена на проф. Маразов на специална церемония по случай празника на град Сливен – Димитровден.

Мариана Иванова
Мариана Иванова Отговорен редактор
Новините днес