Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

109 души са осъдени за секс с малолетни момичета в Сливенско

04 януари 2017, 12:57 часа • 2958 прочитания

От обвинени 120 души 109 са осъдени за съвкупления с малолетни момичета и за улесняване на започване на съжителства между малолетни лица през последните три години в Сливен. Тази статистика разпространи днес пресцентърът на държавното обвинение.

Вчера оттам съобщиха, че прокуратурата в Сливен се е самосезирала след журналистически репортажи по случая с 13-годишната майка, която роди първото бебе за 2017 година. Проверката е срещу предполагаемия баща за съвкупяване с малолетното момиче, което е престъпление по Наказателния кодекс. Проверката е и срещу родителите на 13-годишната майка и предполагаемия баща за това дали са "спомогнали и улеснили двамата да заживеят съпружески, без да сключат брак".

След информацията в медиите за сезирането на прокуратурата в социалните мрежи се разпространиха мнения, че прокуратурата е разбрала за случая само покрай репортажите за първото бебе на 2017 г.

Днес прокуратурата в Сливен съобщи статистика за разследванията си по тези престъпления. "През последните три години - от 2014 г. до 2016 г., Районна прокуратура – Сливен, е внесла в съда 115 обвинителни акта срещу 120 души за извършени престъпления по чл. 151, ал. 1 от НК и по чл. 191, ал. 1-3 от НК (престъпни съвкупления с малолетни лица от женски пол, заживяване на съпружески начала с лица от женски пол, ненавършили 16-годишна възраст, срещу родители, улеснили започване на такива съжителства)", се казва в съобщението на държавното обвинение.

По внесените обвинителни актове осъдените са 109 души, като няма допусната нито една оправдателна присъда, подчертава още прокуратурата. В 34 от случаите е наложено наказание - "лишаване от свобода". В 11 от случаите не е било наложено наказание, тъй като е последвал гражданки брак между лицата.

За същия период от 2014 до 2016 г. в прокуратурата в Сливен са постъпили 302 сигнала за подобни деяния от отдел "Закрила на детето" при дирекцията за социално подпомагане в града. В 129 случая е бил постановен отказ да се образува наказателно производство, като във всички случаи мотивите са били "липса на извършено престъпление или липса на достатъчно данни за извършено престъпление".

Няма нито един случай, в който отказът да е постановен с мотиви, че "са такива традициите в ромската общност", подчертават от прокуратурата. Най-често мотивите са, че лицето от женски пол има навършени 14 години към момента на първото съвкупление или има навършени 16 годни към момента на заживяване на съпружески начала, т.е. липсва престъпление.

В 54 случая прокуратурата е прекратила образувани разследвания, основно с мотив "последвал граждански брак". Няма нито едно прекратяване на досъдебно производство с мотив "такива са традициите в ромската общност".

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес