Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Забравена на тавана: Продават на търг акустична китара на Джон Ленън (СНИМКА)

24 април 2024, 14:52 часа

Акустична 12-струнна китара, принадлежала на покойния Джон Ленън и смятана за изгубена, ще бъде продадена на търг през месец май, след като наскоро е намерена на тавана на къща във Великобритания, предаде Ройтерс.

Ленън е свирил на китарата при записа на албума на The Beatles от 1965 г. "Help!", казват организаторите на наддаването. Очаква се инструментът да се продаде за по-висока сума от първиначалната си оценка която е между 600 хил. до 800 хил. щатски долара.

Музикалният инструмент ще бъде продаден на търг на 29 май в "Хард рок кафе" в Ню Йорк и на уебсайта на организатора му.

Още: Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Историята на китарата

Музикалният инструмент е открит от настоящите собственици по време на преместване в жилището им. 

От намиращата се в САЩ аукционна къща "Julien's Auctions" заявиха, че са пътували до Великобритания, за да удостоверят автентичността на китарата, и са намерили оригиналния ѝ калъф - австралийски Maton, в боклука. 

Мартин Нолан - изпълнителен директор и съосновател на тръжната къща, е заявил пред Ройтерс, че собствениците са знаели, че в даден момент са притежавали инструмента, но са смятали, че е изгубен. Предполага се, че китарата се е озовала в ръцете им чрез британския музикант Гордън Уолър, член на поп дуото от 60-те години на миналия век Peter and Gordon. "Гордън я е получил като подарък от Джон Ленън, след което я е дал на мениджъра си и така китарата остава през всичките тези години", казва Нолан.

Още: Синовете на Пол Маккартни и Джон Ленън записаха обща песен (ВИДЕО)

По-рано тази година беше намерена открадната бас китара Hofner на Пол Маккартни и му бе върната след 51 години издирване по целия свят, припомня Ройтерс.

Музикални инструменти, принадлежащи на членове на The Beatles, са достигали висока цена на предишни търгове. През 2015 г. китара, открадната от Ленън през 60-те години, беше продадена за 2,41 милиона щатски долара на търг в щата Калифорния, припомня БТА.

Още: Пол Маккартни разкри как Йоко Оно е станала причина за разпадането на The Beatles

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес