Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Страната, забранила на инфлуенсърите да парадират с луксозен живот

28 май 2024, 18:18 часа

Демонстрацията на охолен начин на живот с цел промотирането на материализъм може да ви изхвърли от социалните медии в Китай. От април страната прилага мерки срещу инфлуенсъри, които парадират с начина си на живот като средство за печалба.

Интернет регулаторът на Китай стартира кампания миналия месец, която има за цел да демотивира потребителите на социалните медии да „демонстрират целенасочено охолен начин на живот, изграден върху богатство“, пише Yahoo Finance, като цитира Financial Times.

Един от засегнатите инфлуенсъри е Уанг Хонгкуансинг, която е наричана „Китайската Ким Кардашиян“ и има 4,3 млн. последователи в китайската версия на TikTok – Douyin.

ОЩЕ: Китай притиска блогъри и инфлуенсъри да си платят данъците

Сред другите засегнати са Sister Abalone, която имаше над 2 млн. последователи и предоставяше виртуални обиколки на луксозните си домове, както и „Mr. Bo“, който постваше луксозни стоки. Техните профили са ограничени, според FT.

Снимка: iStock

На 15 май платформи като Weibo, Douyin и Xiaohongshu, обявиха вълна от мерки за ограничаване на показността.

Списъкът с правила на Weibo, които могат да донесат забрана на инфлуенсъри, включва показването на луксозни домове и автомобили, за да се рекламират продукти, показването на големи суми пари и постове на непълнолетни, които използват луксозни стоки, за да се „привлича трафик и реклама“.

ОЩЕ: "Ужасът да живееш с инфлуенсър" - вижте разказа на един нещастен съпруг

През 2021 г. Китай представи сходни мерки за ограничаване на „неетично“ съдържание от страна на инфлуенсъри. Администрацията за киберпространстворо на страната обяви тогава, че знаменитостите вече не могат да „демонстрират богатство“ или „екстравагантно удоволствие“ в социалните медии.

Китай също предприе мерки срещу инфлуенсърите, които публикуват измислени истории онлайн.

Снимка: iStock

Профилите на инфлуенсъра Thurman Maoyibei в Doyin, Weibo и BiliBili бяха иззети през април, след като тя пусна фалшива история за момче, чиито учебници за домашна работа изчезнали, съобщи BBC News.

Във видеото, което придоби голяма популярност, тя твърди, че служител на кафене в Париж ѝ дал два учебника за домашна рабора, които принадлежат на китайски ученик и че тя ще му ги върне. Това доведе до разпространението на хаштаг и кампания в социалните мрежи за намирането на ученика.

ОЩЕ: За инфлуенсърите, бизнеса и тяхното съвместно бъдеще

Министерството на обществената сигурност на Китай обяви, че инцидентът е „типичен пример“ за предприемането на действия срещу дезинформацията, предава BBC.

Според публикацията инфлуенсърката се е извинила за това, че „замърсява интернет“, а от полицията казват, че тя и компанията ѝ може да получат предупреждения или задържане като наказание. 

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес