Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Скандали на старта на фестивала в Сан Ремо

15 февруари 2012, 12:08 часа

С неочаквани проблеми и скандали започна фестивалът в Сан Ремо, пише в. "Кориере дела сера".

Фестът беше воден от певеца Джани Моранди и трябваше да му асистира манекенката Ивана Мразова. Тя обаче получи неочакван здравословен проблем - прищипване на прешлени и беше откарана с линейка в болницата. Спешно бяха привикани да помагат водещите от миналата година Елизабета Каналис и Белен. Двете дами ще асистират на Моранди и тази вечер.

В първата фестивална вечер специалният гост Адриано Челентано направи скандално шоу. В обширен монолог, продължил близо час, той не спести критиките по адрес на италианските католически издания "Авенире" и "Фамилия кристиана", които критикуваха телевизия РАИ, че го е поканила срещу огромен хонорар. Според изданията с тези пари РАИ можеше да не закрива някои кореспондентски пунктове в южните точки на света. Челентано получава хонорар от 300 000 евро за една вечер. Ако организаторите на феста сметнат, че той трябва да се изявява и в другите вечери, то хонорарът му ще скочи до 750 000 евро.

В монолога си Челентано критикува още италианския парламент и системата за избор на италианските депутати и отново се обяви за референдум по въпроса за промяна на изборния закон. Изказването на певеца предизвика възмущението на някои участниците в надпреварата за голямата награда на фестивала, като например Франческо Ренга, който недоволстваше, че Челентано е отнел от времето на изпълнителите.

Първата фестивална вечер беше белязана и от огромен технически гаф. Електронната система за гласуване на журито не проработи и така не се стигна до елиминиране на някои от песните на изпълнителите, борещи се за голямата награда. По тази причина днес всички певци ще бъдат принудени да повторят изпълненията си. Гафът беше посрещнат с гневна реакция на публиката в театър "Аристон", където се провежда фестът.

Общо 14 песни се борят за голямата награда. Осем изпълнители се състезават за приза млад талант. Букмейкърите сочат за фаворит певицата Ема, а за големи аутсайдери рокаджиите от групата "Марлене Кунц".

Италианските данъчни инспектори пък използваха, че фестът привлича множество туристи в курорта Сан Ремо, и извършиха вчера серия от непредвидени данъчни проверки на барове, дискотеки и ресторанти. БТА

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес