Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Coldplay се разделиха с мениджъра си и олекнаха със седемцифрена сума

11 юли 2024, 12:07 часа

Музикантите от група Coldplay са поредните, които се разделиха с мениджъра си след съдебен процес. Миналата седмица от групата са се споразумяли с мениджъра си Дейв Холмс по заведеното от него дело и своя насрещен иск, за да избегнат публичност, съобщи британската преса. Дейв Холмс беше мениджър на групата в продължение на 22 години, но когато изтече договорът им през 2022 г., музикантите не го подновиха. Той заведе дело за неизплатени комисиони през август 2023 г., а те отговориха през октомври с насрещен иск за 14 милиона британски лири.

Според "The Sun" приключването на съдебния спор струва на Coldplay седемцифрена сума, а твърдението на изданието идва след позоваване на съдебни документи.

Какви ги е вършил бившият вече мениджър

Холмс претендираше, че не му е платена комисиона за приноса му към неиздадените 10-и и 11-и албум на групата, по които той е имал много организационни ангажименти. Музикантите от Coldplay, от своя страна, твърдяха, че той е превишил разходите по турнето им "Music Of The Spheres" с над 17,5 милиона лири, давал е големи суми за ненужни сценични декори и визуални проекти, както и че е взел два заема от промоутъра им Live Nation, който се грижи за билетите им. Заемите били на обща стойност 30 милиона долара.

Снимка: Getty Images

Сега мениджър на Coldplay с фронтмен Крис Мартин, басист Гай Бериман, барабанист Уил Чемпиън и китарист Джони Бъкланд е Фил Харви – техен дългогодишен приятел и сътрудник, наричан често пети член на групата, заедно с Манди Фрост и Арлин Фини. Групата сега е на европейско турне, а на концерта си на фестивала Гластънбъри само преди дни на сцената към музикантите се присъедини актьорът Майкъл Джей Фокс.

Още: Coldplay с нов сингъл и обяснение в любов (ВИДЕО)

Други звезди, които се съдиха с продуцентите си

Певицата Кеша води 10-годишна битка с продуцента си Д-р Люк, като твърдеше, че той я е дрогирал и е злоупотребявал с нея сексуално. Според Кеша Д-р Люк я е нападнал преди 20 години, но тя заведе делото 10 години по-късно, макар и да не можеше да каже какво точно се е случило. Той отричаше обвиненията. Двамата се споразумяха през юни миналата година, месец преди насрочения процес.

Снимка: Getty Images

Съдебната битка на Тейлър Суифт със Скутър Браун е една от най-горчивите в историята на поп музиката. Разпрата между тях започна през 2019 г., когато той купи лейбъла Big Machine, с който музикалната мегазвезда започна кариерата си и така придоби правата върху оригиналните записи на първите ѝ шест албума. Певицата твърдеше, че безуспешно се е опитала да ги откупи. Филмът "Taylor Swift vs. Scooter Braun: Bad Blood" обаче постави под съмнение версията на Тейлър Суифт. Според него Скутър Браун и Скот Борчета - предишният ѝ мениджър, който е притежавал Big Machine, са ѝ предложили да откупи правата през 2019 г.

За да не получава компанията на Браун приходи от изпълненията ѝ, Тейлър Суифт започна да презаписва и преиздава старите си продукции, като в новата версия в заглавията е добавено Taylor's Version.

Известен е и спорът на Sex Pistols с мениджъра им Малкълм Макларън за правата върху името и музиката на групата. Джони Ротън (Джон Лайдън) го нарича през 70-те години на миналия век "най-лошия човек на света". Той завежда дело срещу него през 1979 г. за присвоени приходи. Лайдън по-късно се скарва с групата и завежда дело и срещу нея. Той получава контрол върху името, но групата успешно съди Макларън за лош мениджмънт, припомня БТА.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес