Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сърце от титан с магнитна основа вече се ползва от човек (СНИМКА)

30 юли 2024, 07:20 часа • 1489 прочитания

За пръв път в човешката история на човек-пациент беше присадено изцяло функционално сърце от титан. Успехът беше обявен от Тексаския институт по сърдечни науки (Texas Heart Institute).

Сърцето е конструирано по технология, която се използва за направата на високоскоростни жп линии (Маглев). Успешната операция е направена в рамките на проучване – надзор над изследването упражнява пряко Американската агенция по храните и лекарствата (FDA).

Новото сърце

Според официално изявление, сърцето "е конструирана от титан бивентрикуларна ротационна кръвна помпа с една подвижна част, която използва магнитно левитиран ротор, който изпомпва кръвта и замества двете камери на отслабващо сърце". Компанията BiVACOR, който работи върху устройството от 2013 г., казва, че предимството на използването на магнитно левитиран ротор за задвижване на кръвообращението от устройството е, че няма триене, което фактор за увреждане на машините по принцип. Компанията също така посочва, че други изкуствени сърца разчитат на гъвкави полимерни диафрагми за изпомпване на кръв, но такива компоненти могат да се износят по-бързо, докато поддържана магнитно част и то без клапи ще издържи много по-дълго.

Устройството в никакъв случай не е първото изкуствено сърце, което се използва – първото успешно имплантиране на изкуствено сърце се състоя през 1969 г. – но е първото, което използва технологията "Маглев".

Сърцето от титан е с размер на юмрук – то може да изпомпва 12 литра кръв в минута, което според създателите е достатъчно за възрастен мъж да се занимава активно с физически упражнения. Апаратът е предвиден да поддържа човек жив, докато чака трансплантация на истинско сърце. Сърдечната недостатъчност засяга най-малко 26 милиона души по света. Според Американската кардиологична асоциация необходимостта от сърдечни трансплантации се е удвоила през последните 30 години и в резултат на това днес има над 3400 души, чакащи за трансплантация.

Следващата фаза на проучваването е имплантация на още двама пациенти.

Източник: Texas Heart Institute

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес