Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Oracle спечели дело срещу Google за ползването на Java в Android

28 март 2018, 08:40 часа • 2529 прочитания

Американски апелативен съд отсъди в полза на Oracle в спора с Google по иск за нарушени патентни права, съобщи БГНЕС.

Делото, за което става въпрос, започна преди няколко години, след като Oracle подава иск срещу Google като обвинява интернет гиганта, че използва незаконно в операционната си система Android програмния език Java. Java дава възможност да се разработват и стартират програми, написани на едноименния програмен език.

От Google твърдяха, че тези части от Java, които се използват в Android, не попадат под защитата на закона за авторските права. Както посочват от Google, тази операционна система е безплатна и компанията не получава търговска печалба от използването на платформата. Oracle твърди обратното като заявява, че във всеки случай правата върху целия програмен език за приложенията, използван в Java, са нейна собственост.

На по-долна инстанция, съд в Сан Франциско зае страната на Google като постанови, че използването на платформата от корпорацията не изисква лиценз и разрешение от страна на Oracle. Oracle обжалва и Апелативният съд във Вашингтон стигна до извода, че Google използва неправомерно Java.

"Фактът, че Android е безплатна операционна система не означава, че използваните от нея интерфейси на Java не носят на Google търговска печалба", се казва в решението на съда. Отбелязва се още, че Google е успяла да спечели с Android над 42 милиона долара благодарение на вмъкването на реклама.

Решението на първата инстанция е отменено. Делото се връща в съда в Сан Франциско, който трябва да определи каква компенсация трябва да плати Google на Oracle.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес