Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Интернет ще помага в лечението на инфаркти

17 март 2016, 07:45 часа

Инженери от Телавивския университет са разработили изкуствена сърдечна тъкан от електроактивни полимери. По думите на учените тя ще помогне в лечението на пациентите в режим онлайн. Резултатите от изследването са публикувани в сп. Nature Materials.

Реклама

Новото сърдечно приспособление позволява да се регистрира електрическата активност на клетките на сърцето и е способна да стимулира сърдечните тъкани за синхронизиране на тяхното съкращение.

Тя се състои от наноматериали, които са съвместени с електронни устройства. Освен това електроактивните полимери в състава на изкуствената тъкат могат да съдържат различни лекарствени препарати.

Идеята на учените се заключава в това, че работата на изкуствената тъкан може да се регулира дистанционно чрез интернет. Кардиологът ще може да състои състоянието на болния и в случай на необходимост да настрои правилния сърдечен ритъм или да освободи лекарствени вещества от полимерите, които да помогнат в регенерирането на поразените тъкани.

Изкуствената сърдечна тъкан може да се поставя директно на сърцето на човек, пострадал например от тежък инфаркт или други заболявания, или да поддържа пациента, очакващ трансплантация.

В бъдеще учените планират да разработят изкуствена тъкан, която е способна самостоятелно да следи състоянието на пациента без участието на лекаря. Например, ако тя регистрира възпаление, то автоматично да приложи противовъзпалителни препарати, а ако фиксира недостиг на кислород, да освобождава съединения, които увеличават притока на кръв.

Ежегодно в САЩ се трансплантират приблизително 2300 донорски сърца, като 25% от пациентите, очакващи трансплантация, умират преди операцията.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес