Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Райна Кабаиванска празнува рожден ден в театър "Ла Скала" в Милано

15 декември 2023, 14:00 часа • 2765 прочитания

Световноизвестното сопрано Райна Кабаиванска опразнува рождения си ден (15 декември) в Милано, където бе почетен гост на честванията, организирани от театър "Ла Скала" в памет на Мария Калас, съобщиха от екипа на Нов български университет (НБУ), в който певицата от години води майсторски класове.

В края на месеца Кабаиванска ще пристигне в България за Новогодишния концерт на Софийската филхармония с участието на изтъкнати артисти от нейните майсторски класове в Нов български университет – италианският тенор Андреа Каре - солист на Ковънт гардън, Метрополитън опера, Театро Реал в Мадрид; южнокорейското сопрано Витория Йео - солист на Римската опера, Театро Ла Фениче във Венеция, Фестивала в Залцбург; както и младото българско сопрано Александрина Михайлова, дебютирала в Ла Скала, Парижката опера и Театро дел Маджо във Флоренция.

Кариерата на Райна Кабаиванска

Още: Награда за хуманитаристика за Райна Кабаиванска след блестящ гала концерт на майсторския ѝ клас

Райна Кабаиванска през 1962 г. на сцената на Royal Opera House в Лондон, снимка: Getty Images

От 1961 г. Райна Кабаиванска е солистка в "Ла Скала" в Милано и в Софийската опера. Тя е кавалер на Ордена на Италия, пет пъти най-популярна личност на Италия и два пъти музикант на годината. У нас през 1994 получава орден "Стара планина", пише Darik.

Цялата кариера на Райна Кабаиванска е белязана с грандиозни успехи на световните музикални сцени, които ѝ донасят световна слава. Пее в Метрополитън опера, Виенската опера, Арена ди Верона, московския Болшой театър, лондонския Ковънт Гардън, Карнеги хол и др.

Още: Наградиха Райна Кабаиванска с италианското отличие "Златен орел"

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес