Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Концертът на Музикалния театър тази вечер е в памет на Видин Даскалов

09 март 2019, 11:45 часа • 7752 прочитания

Националният музикален театър посвещава пролетния си концерт "ЛЮБОВНИ МЕЧТИ" тази вечер от 19 часа на Видин Даскалов. Една от най-големите звезди на българската оперета на 8 март щеше да навърши 90 години. "Публиката ме зареждаше, защото ме обичаше", споделя големият оперетен артист. "Много я обичах и аз и ѝ отдавах цялата си любов. Тя ми отвръщаше със същото!"

Видин Даскалов е роден на 8 март 1929 година в село Горна Козница, община Бобов дол. През 1953 завършва клас по цигулка в Държавната музикална академия година. По-късно учи пеене при Мара Цибулка. Яркият му комедиен талант е забелязан веднага и той се нарежда сред създателите и е една от най-ярките звезди на съвременната българска оперета

На сцената на Музикалния театър Видин Даскалов пресъздава над 120 роли. Сред емблематичните му въплъщения са Менелай от "Хубавата Елена", Иван в "Българи от старо време", Хитър Петър от "Имало едно време", Бони в "Царицата на чардаша", Жупан в "Графиня Марица", Никош във "Веселата вдовица", Хоров в "Службогонци", Сирано в "Сирано дьо Бержерак", Санчо в "Човекът от Ла Манча" и много други.

Работи и като режисьор. Прави свои постановки на "Прилепът", "Веселата вдовица", "Време за любов" и други. За първи път в България на сцената на Националния музикален театър поставя мюзикъла "Ах, този джаз". През 90-те години за кратко е и директор на Музикалния театър.

В анкетата "Любимите ви български оперетни артисти на ХХ век" на предаването "Каста дива" на БНР и сред публиката на Националния музикален театър Видин Даскалов е посочен като най-любимата оперетна звезда на българската публика. Запитването е направено по повод 100 години от началото на професионалното оперетно изкуство в България.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес