Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Айвар или лютеница": Българка и македонка разказват за политическите спорове през техните очи

09 септември 2024, 15:49 часа • 828 прочитания

"Аз разбирам света единствено като поле за културно съревнование между народите" – е казал Гоце Делчев преди повече от два века. Една българка и една македонка решават да ни покажат какво означава това днес. Две жени в надпревара на сцената. Две жени в "културно съревнование между народите" създават своята карта на Балканите с много хумор, музика самоирония и лични истории.

Политическите спорове между две държави, видени през очите на две жени и техните мечти, проблеми, преживявания и фантазии. Дали общите неща ни разделят повече отколкото ни обединяват? Дали наистина миналото е важно за държавите, а за жените - бъдещето? Какви ще се окажат сходствата и различията из тайните съставки на "Айвар или лютеница" предстои да разберем на сцената на РЦСИ Топлоцентрала на 24 и 25 септември с две поредни премиери в София.

Още: "Съзвездия": Първата премиера в Народен театър "Иван Вазов" за Сезон 2024/2025

А ето и малко цитати от "Айвар или лютеница":

"Не е изгубена нашата дружба между народите, проблемът са само кебапчетата."

"Гоце Делчев се е борил за разбирателство между народите, а народите не могат да се разберат чий е Гоце."

"Ти да имаш съсед и да не се караш с него, това не е балканско, не е човешко."

Екипът

С участието на Деница Даринова и София Ристевска; Автори: Здрава Каменова, Биляна Крайчевска, София Ристевска, Гергана Димитрова, Текст: Здрава Каменова, Биляна Крайчевска

Музика на живо: Александар Талевски, Визия: Гоце Веселиновски, Фотограф за плаката: Васил Танев, Режисура: Гергана Димитрова, Копродукция на Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура – 36 маймуни (България) и Интимен театар (Северна Македония).

Още: Театър в "Борисовата градина" през август и септември

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес