Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зам.-председателят на ВМРО: ГЕРБ имат 104 гласа за Конституцията засега

26 август 2020, 08:04 часа
Реклама

За момента мисля, че ГЕРБ имат 104 гласа за внасяне на предложението за Конституция, а не 116. Самото бързане е малко пресилено според нас. Това заяви зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов пред Нова телевизия.

Реклама

Той подчерта, че не трябва да има бързане и уточни, че „вероятно” ВМРО ще положи подписи, „ако има чуваемост на нашите тези”. По думите му, за Конституцията трябва да има обществен дебат и то широк, а не да се действа „пожарникарски”.

Веселинов разясни и буквално иновативно предложение на ВМРО за „разблокиране” на институционални войни – с правомощието президентът да може веднъж на мандат да инициира референдум за оставка на правителство и парламент. Според него, ако президентът загуби, той слиза от поста си. Това означава, че няма да има институционален сблъсък, който да блокира държавата.

„Едни хора искат непрекъснато оставки, а не виждат, че правилата са сгрешени”, уточни Веселинов.

Веселинов защити и идеята на ВМРО за образователен ценз - да си достатъчно грамотен, за да можеш да направиш осъзнат избор. А на въпрос защо не вдигнем малко изискванията и да си депутат например, Веселинов обясни, че ВМРО не е против подход изискване например да имаш задължително поне едно висше образование.

Още: "ВМРО писмено: "Не подкрепяме Конституцията на ГЕРБ, ако не влязат нашите предложения"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес