Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Законосъобразно ли е удължаването на срока за консултациите при президента: Говорят експертите

15 юли 2024, 20:52 часа • 1076 прочитания

Единственото конституционосъобразно основание за удължаване на консултациите при президента в разумен срок е постигането на целта на процедурата по чл. 99 от основния закон на страната. А именно - съставяне на редовно правителство. Това е позицията на специалистите по конституционно право.

Още: Божидар Божанов: Ще приемем втория мандат, ако се изпълни законодателната ни програма

Конституционалистите коментират, че макар между връчването на мандатите да няма установен срок в конституцията искането на месеци време е прецедент . "Не е имало такъв случай в конституционната ни история в последните години, когато толкова дълго се е бавил президента да връчи втория проучвателен мандат. По скоро вече при третия дотолкова, доколкото при третия е ясно, че той се дава на политическа партия по-скоро на парламентарна група на политическа партия, която има малко представителство в парламента", обясни проф. Пламен Киров –конституционалист пред БНТ.

Още: Слави Трифонов: ПП-ДБ направиха нещо извратено

В предаването "Още от деня "на БНТ Борислав Цеков коментира това искане за удължаване като противоконституционно. "Нека най-после да сме наясно, че това повърхностно елементарно говорене, ама не пише изричен срок не означава, когато сме компетентни, че няма срок за консултациите на политическите сили при президента. Има срок и той се нарича разумен срок", допълни Цеков. "Всяко излизане извън пределите на конституцията означава задълбочаване на политическата криза и открит политически и партиен произвол", каза още той.

Още: "Опит за парламентарен преврат": Борислав Цеков с коментар на предложението на ПП-ДБ

Експертите коментират защо президентът може да забави малко връчването на мандатите, въпреки че няма фиксирани срокове за връчването между първи и втори мандат. "Президентът може да отлага във времето единствено с оглед кога да бъде определена датата за провеждане на изборите за 51 Народно събрание -да не е краят на август, да не е средата на септември, когато започва учебната година и когато има много празници между другото - да бъде края на септември, началото на октомври Струва ми се, че това е президентът не храни никакви надежд , че в този парламент може да се излъчи стабилно парламентарно правителство, а и да бъде излъчено то ще бъде безобразно нестабилно", каза още проф. Пламен Киров.

Още: Хамид Хамид, ДПС: Предложението на ПП-ДБ е странно

Искането на ПП-ДБ за тримесечен срок преди втория мандат провокира конституционалистите и по отношение на последните промени в основния закон. "Парламентарната група на ПП и ДБ искаха да си осигуряват време да бяха изменили този текст на конституцията да предвидят по-дълги срокове.например като в една Белгия може да се точи две години сформирането на правителство ,но те направиха достатъчно големи изменения в конституцията, да бяха пипнали и този текст", заяви проф.Пламен Киров.

Специалистите не очакват държавния глава да се съобрази с исканото изчакване.

Още: Депутатите на Пеевски са "против" антикорупционната декларация на ПП-ДБ

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес