Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Захариева: Проявите на антисемитизъм, расизъм и ксенофобия нямат място в съвременното българско общество

10 март 2021, 11:26 часа •
Реклама

"Днешният ден, в който отбелязваме спасяването на българските евреи и почитаме паметта на жертвите на Холокоста, ни дава повод да си спомним, че демокрацията не идва даром, а трябва да се борим за нея всеки ден.

Така, както в безпрецедентен акт на гражданска смелост преди 78 години нашите предци се изправиха срещу невъзможното и помогнаха за спасяването на 48 000 български евреи от лагерите на смъртта.

Това е недвусмислен пример за силата на гражданското общество. Съжаляваме, че не успяхме да спасим от депортация 11 346 евреи от териториите, управлявани по онова време от България", пише външният министър Екатерина Захариева във Фейсбук.

"Трябва да пазим жива паметта за тази част от историята – каквато и да е тя, защото тя ни помага да не забравяме, че Холокостът не е бил неизбежен.

Днес трябва да образоваме младите, да учим децата си на толерантност и нетърпимост срещу всеки опит на омраза към различни религии или националности. Проявите на антисемитизъм, расизъм и ксенофобия нямат място в съвременното българско общество."

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес