Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За Бойко Ноев политическият лидер, подкупван от Божков, е Бойко Борисов. Той обвини Иван Гешев в саботаж

04 юни 2021, 08:02 часа • 15046 прочитания

Отново трябва да ни освобождават отвън, макар че имам чувството, че този път ще се освободим сами. Това заяви Бойко Ноев, бивш министър на отбраната и български посланик в НАТО.

Според Ноев, всяка дума в разпореждането за санкциите срещу Делян Пеевски и Васил Божков може да издържи в съда. Той смята и, че под "действащ политически лидер" американците имат предвид Бойко Методиев Борисов: "Това е мой прочит и друг прочит не виждам". Ноев напомни признанията на Божков, че давал милиони на Бойко Борисов и Владислав Горанов.

"Бойко Борисов се кръсти и се позовава на Бога – бих го посъветвал да не злоупотребява с вярата", изрично каза Ноев пред Нова телевизия, в сутрешния блок на медията.

Според него, това, което се говори под сурдинка – че главният прокурор Иван Гешев е човек на Делян Пеевски, вероятно на по-късен етап ще бъде "облечено" в конкретика. Затова и Ноев призова Гешев да си подаде оставката. Вчера американското посолство демонстративно отказа среща с Иван Гешев – няма по-ясен знак какво трябва да направи той т.е. оставка, заяви Ноев.

Попитан дали нарочно от българските власти са давани на "Интерпол" фалшиви данни за руски граждани заради случая "Емилиян Гебрев" и отравянето му, Ноев отвърна, че под ръководството на главния прокурор Иван Гешев са подавани грешни имена на руски агенти на ГРУ, трима души, били на българска територия. "Кой може да разследва Гешев? Кой разследва Гешев? Ако той е извършил престъпление, кой го разследва – това са големите въпроси", настоя Ноев.

"Говорят лъжливи неща за взривовете в България. Как може прокуратурата, която е призвана да пази закона, да лъже", попита Ноев, визирайки връзката с взривовете във Врбетице. Припомняме, че фирма "Емко" обвини прокуратурата в същото - че не търси истинските виновници за взривовете в четири склада през различни години.

Що се отнася до срещата на Борисов с Херо Мустафа, бившият ни министър заяви многозначително: Той е помолил за среща, не е бил поканен.

Ноев направи и друг прочит – че ДПС се опълчва на САЩ и конкретно на американския президент Джо Байдън с позицията си за Пеевски.

Бойко Ноев обърна внимание на телевизия „Европа”, собственика ѝ фирма "Дипи" и как тя участвала в транзакции с офшорки на Пеевски. Очаквам юридически измерения тук, заяви той.

За Ноев САЩ предприеха действия срещу "стратегическата корупция" в България, която те виждат като продължение на корупцията в Русия, която нанася щети и на съюзниците на България в НАТО и ЕС. Бившият министър посочи като "ангажименти на Борисов" към Русия енергетиката – "Турски поток" и АЕЦ "Белене".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес