Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Вървим заедно на избори": БСП със среща за ляво обединение и обвинения към Нинова (ВИДЕО)

09 август 2024, 13:28 часа • 1649 прочитания

"Вървим заедно на изборите". За това заговори председателят на групата на БСП в 50-ото Народно събрание Борислав Гуцанов по време на среща с представители на 17 леви партии. Това е поредната среща за ляво обединение, след като на 26 юли редица леви формации подписаха меморандум в Стара Загора.

Подреждането на листите ли е най-важно?

"Трябва да се види не как ще бъдат подредени листите, а кои са идеите, с които  излизаме не за да сме пета политическа сила, а за да бъдем първа политическа сила и да дадем ясна заявка за управление на държавата", заяви Гуцанов. По време на днешната среща бе поставен и въпросът как точно ще се яви лявото обединение като име.ОЩЕ: БСП готви голямо ляво обединение на Бузлуджа

От своя страна временно изпълняващият длъжността председател на БСП Атанас Зафиров благодари на всички за прекрасната емоция на събора на Бузлуджа, където бяха поканени всички леви партии. "Тази енергия трябва да бъде продължена", категоричен е той. 

Мая Манолова отбеляза, че разпадът на държавността дава почва за всякакви екзотични идеи и чудодейни рецепти, като такава за полупрезидентска или президентска република. "Скъпи приятели, усилията да се постигне ляво обединение е пътят, важната стъпка към нормализация на целия политически пейзаж", заяви Манолова. Според Манолова пък лидерите в ляво са докарали лявото пространство до най-голямата фрагментация.

Пречи ли Нинова на лявото обединение?

Временният лидер на БСП коментира, че проблем в партията няма. "Има поредица от нелогични действия на председателя в оставка, които по някакъв начин спъват нормалното функицониране на партията. Не се плаша да използвам и по-силна квалификация - саботират работата на БСП и на лявото обединение. Това не е поведение, което буди изненада в по-голямата част от присъстващите", смята Зафиров. 

Припомняме, че сагата в БСП започна след като вече бившият лидер Корнелия Нинова подаде оставка, тя започна да говори за "дворцов преврат" в партията. Националният съвет на Столетницата обаче избра Зафиров за временно изпълняващ длъжността председател, а впоследствие съдът заличи Нинова. Тя обаче твърди, че все още оглавява БСП, тъй като по думите й Зафиров не е вписан и дори разказа, че той я молил да подписва документи в централата, защото все още не може. ОЩЕ: Нови разпри в БСП, Нинова все още подписва документи в централата

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес