Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Външното министерство осъди остро посегателството над Дома на Европа

21 май 2023, 23:35 часа • 2692 прочитания

Министерството на външните работи на Република България категорично осъжда посегателството срещу сградата на Дома на Европа в София.

Подобни деяния контрастират в несъвместим противовес на съвременна България, както и на демократичните ценности, които страната ни олицетворява, допълват от МВнР.

Позицията на ведомството е по повод проруското шествие под надслов "Поход за мир и неутралитет", в което участваха и депутати и активисти на "Възраждане" и БСП. Всички те развяваха множество руски знамена.

Именно на шествието в София активисти на партията на Костадин Костадинов, наречен наскоро от депутата Манол Пейков "Костадин Късоп*шков", се отклониха от тълпата и и замеряха с червена боя сградата на Европейската комисия у нас.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също "категорично осъди посегателството срещу сградата на представителството на Европейската комисия в София".

"Изключително тревожно е, че тази вандалска проява идва в момент на тежки предизвикателства пред България. Днес нашата и международната общественост наблюдават с очакване разрешаването на тежката политическа криза, в която страната ни се намира от две години. Отговорност на политическите партии, особено на тези, които най-много афишират своите патриотични настроения, е да гарантират сигурността, стабилността и интегритета на държавата, вместо да насърчават нови разделения и скандали", написа Борисов и добави: "В тази връзка призовавам още веднъж демократичните системни партии да застанем обединени в името на националните интереси на България, излъчвайки силно редовно правителство".

Според него "единствено гаранции за задълбочаване на процесите на евроатлантическата ни интеграция могат да бъдат контрапункт на хибридните опити за инфилтрация на враждебното руско влияние в нашето общество".

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес