Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Външно министерство предупреди Еди Рама да внимава с езика

24 юни 2022, 11:29 часа
Реклама

Албанският премиер да се съобразява изразните си средства с езика, който приляга на политик от страна-кандидат за членство в ЕС. Това се казва в позиция на Министерството на външните работи (МВнР) по повод думите на премиера на Албания Еди Рама, че "ветото на България върху напредването на Северна Македония към ЕС е позор".

"Позор е, че страна от НАТО - България, отвлича две други страни от НАТО, а именно Албания и Северна Македония, в разгара на гореща война в задния двор на Европа, докато 26 други страни от ЕС все още стоят в плашеща демонстрация на безсилие", коментира вчера албанският министър-председател.

"Настояваме за спазване на добрия тон за общуване. На това ниво, от наша страна винаги е било засвидетелствано цялото уважение, което изисква отговорната позиция и нивото на междудържавните отношения. С Албания ни предстои общо бъдеще. Политиците си отиват. Народите остават. Нашите народи имат общ интерес, който не трябва да бъде накърняван от погрешната преценка на един политик. Недопустимо е отношенията между държавите да се превръщат в заложник на ексцентричността на настоящия албански министър-председател", заявяват още на външното ни министерство.

От там напомнят, че България винаги е била сред тези държави-членки на Европейския съюз, които подкрепят европейската принадлежност на албанския народ. "Отстоявали сме европейската перспектива на Албания и началото на преговорите за членство в ЕС и тогава, когато беше много по-трудно от днес. През годините нямаше много други гласове заедно с нас в тази кауза. Отстояваме я и днес, въпреки всичко, в името на общото европейско бъдеще. В отговор, не за първи път, чуваме непредизвикани тежки, обидни квалификации от един правителствен ръководител. Жлъчните подхвърляния в подобен нисък езиков регистър не могат повече да бъдат оправдавани с особености на характера и липса на умения за европейско общуване", се казва в позицията.

ОЩЕ: Северна Македония, Сърбия и Албания отиват на срещата на върха в Брюксел

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес