Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВМРО иска касиране на изборите в Турция

09 април 2021, 11:06 часа

ВМРО оспорва изборните резултати в Турция и ще поиска касиране. Това обяви Ангел Джамбазки на пресконференция в централата на ВМРО. "Искаме касиране в 35 секции в Турция, в които сме установили избирателни нарушения", уточни той.

Реклама

Джамбазки е категоричен, че дори всички гласове от секциите в Турция да отпаднат, това няма да повлияе на общия изборен резултат, освен евентуално изместване на ДПС от Демократична България.

"Ние признаваме изборния резултат, приемаме оценката, която получихме. Ротацията е нещо нормално. За ВМРО не е въпрос на живот и смърт, ако не бъде представена в парламента", изтъкна той.

Заради констатираните от наблюдателите от ВМРО нарушения при изборите в Турция, партията ще сигнализира до институциите, имащи право да сезират Конституционния съд, който би могъл да обяви резултатите за недействителни. 

Бяха извършени множество нарушения, погазващи закона, което е основание за преразглеждане на резултатите, категоричен е Джамбазки. Сред най-честите нарушения, констатирани от ВМРО, са нарушения на правилото на разговори на български език, правилата за агитация, правилата за преброяване на гласовете.

"Това оспорване на изборния резултат няма да доведе до това ВМРО да влезе в парламента", подчерта Джамбазки.  По думите му, дори всички гласове в Турция да бъдат обявени за недействителни, което не е възможно и няма да се случи, това няма да доведе до промяна в изборния резултат по начин, който да размести партиите, които влизат или не в Народното събрание. Дори е възможно, добави той - ако успеем да докажем нарушенията, които сме документирали, да доведе до пренареждане на поредността на партиите в Народното събрание, така че  например коалиция Демократична България - Обединение да измести ДПС.

"Въпреки, че тази коалиция е наш ярък политически противник, все пак е съставена от български партии и колкото по-назад е етническата партия - толкова по-добре за цялото общество, не само за нас", добави Джамбазки.

Той и колегите му разказаха на какви нарушения са станали свидетели в изборните секции в Турция.

Неспазване на противоепидемичните мерки, попълване на декларации от името на други хора, предварително подписване, надраскани списъци - това са част от нередностите, на които представителите на ВМРО са станали свидетели. Според тях, видяното в избирателните секции е корпоративен вот. "Голяма част от гласувалите бяха неграмотни. Хората в секцията дори не следяха дали личните карти са в ред – просто ги записваха и даваха възможност да се взимат повече гласове", сподели наблюдател от ВМРО. Той добави, че най-малко се е говорело на български език от членовете на секциите.

Дори в най-представителната секция - тази в консулството, ВМРО са станали свидетели на множество нарушения. Въпреки, че законът забранява изнасянето на изборни книжа от секциите и внасянето отвън, там това изискване не било спазено, разказаха от ВМРО и уточниха, че е имало предварително попълване на декларации.

В Измир наблюдателите на ВМРО са установили надраскани списъци, говорело се е предимно на турски и имало записани деветки - номерът, с който се явява ДПС. От патриотичната партия показаха снимка на списък на кандидатите с маркиран  номер 9.

Имаше влизане зад кабинките, за да се помага на избирателите, понеже били възрастни, разказаха наблюдателите.

Джамбазки посочи конкретна секция, където по думите му, в протокола "нищо не отговаря на записаното - нито броят на бюлетините с доставените, нито действителните с недействителните, нито сбора им - нищо с нищо". Това после било оправдано с написана молба до ЦИК, с помощта от изселнически организации, че заради голямото напрежение "нищо не отговаря на нищо".

Над една трета от вота беше след попълване на такава декларация, а трябваше да бъдат попълнени и подписани пред нас, подчертаха представителите на  ВМРО. В над 30% от декларациите с просто око можеше да се установи липса на ЕГН-та и номера на лични карти, посочиха те и добавиха че данни на кирилица били писани на латиница и смесени езици, а в списъците имената на лицата били в променен ред. Хората, които са упражнили вот с декларация са го упражнили по неправомерен път, категорични са представителите на ВМРО.

На много места масово се провеждаше агитация за ДПС, подчерта Джамазки и обобщи: "организиран, контролиран вот в полза на ДПС - организиран от турската държава". Това е неприемливо вмешателство, добави той.  

Според него, ако в Турция бъдат разкрити десетки секции много по-трудно би било упражняването на контрол и по думите му, Ердоган ще избира нашето Народно събрание.

"Хората не знаеха за какво гласуват. Бяха уплашени, бяха принудени", разказа още Джамбазки. 

"Опасно ще бъде да се променя Изборният кодекс в услуга на Ердоган. Това ще е чиста форма на национално предателство", предупреди той.

При следващи избори ВМРО, знаейки слабостите си, ще се представи много по-добре, убеден е Джамбазки. Той определи изборния резултат като пречистващ за патриотичната част от политическия спектър.

Той потвърди, че са разговаряли с Петър Москов, а по въпроса дали предвиждат обединяване с Възраждане, Атака и други патриотични формации, отбеляза, че част от тях наричат себе си патриотични, но патриотизмът се доказва с действия.

"Не бягаме от разговори с никого", добави Джамбазки.

Според него, част от субектите ще редуцират своето присъствие на политическата сцена. 

Ерата на механичното коалиране приключи, категоричен е Джамбазки. "Назад във времето и ние сме участвали в такива механични коалиции. Резултатът е очевиден и всеки трябва да разпознае знака, който дава българският избирател", добави той.

Автор: Ива Иванова

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес