Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВМРО и "Воля" засега не подкрепят проекта за конституция на ГЕРБ

02 септември 2020, 08:36 часа
Реклама

За момента няма подписи под предложението на ГЕРБ за нова конституция от страна на ВМРО и партия "Воля". Това стана ясно от изявления на депутати от двете партии преди началото на днешното заседание на парламента.

Реклама

Александър Сабанов от ВМРО уточни пред БНТ, че текат преговори между партията му и ГЕРБ и "към момента няма решение" за подкрепа от страна на воеводите на проекта за конституция на ГЕРБ. След парламентарното заседание днес щяло да има и заседание на Изпълнителната комисия на ВМРО, за да се обсъди за какво има съгласие, а за днес няма да има подписи от депутатите от ВМРО, каза Сабанов. Той напомни, че ВМРО е "за" референдум по предложенията за нова конституция - за всяко предложение. 

"Воля" няма да подпише - когато предложението влезе по съответния ред, ние ще го разгледаме и ще вземем решение, гласи позицията на партията към момента, което беше казано от депутата Пламен Христов.

"Ще има 120 гласа", увери депутатът от ГЕРБ Маноил Манев. Припомняме, че трябват 120 депутати, за да започне изобщо официално обсъждане дали да се гледа проекта за нова Конституция и дали да бъде свикано Велико народно събрание (ВНС). Но за свикване на ВНС трябват 160 гласа - Манев коментира това с думите, че "математиката не е най-добра в политиката".

Димитър Данчев от БСП обясни какво искат социалистите от този парламент - да бъде уредено машинното гласуване. Той изключи вариант за какъвто и да е експертен кабинет в рамките на 44-тото Народно събрание, защото той не може да предложи нещо различно.

Още: "НА ЖИВО: Ден 56 - Протестът с марка "Велико народно въстание"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес