Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ветото на Плевнелиев върху Закона за чужденците ще бъде гласувано в сряда

22 ноември 2013, 10:10 часа • 17429 прочитания

Ветото на президента Росен Плевнелиев върху Закона за чужденците в Република България ще бъде гласувано следващата сряда, в 9.00 часа. Това обяви водещият пленарното заседание Алиосман Имамов, предаде „Фокус”.

Дебатите по ветото бяха прекратени, след което Имамов обяви, че гласуването ще е следващата седмица. Той не уточни защо гласуването се отлага за сряда.

Със закона се създава възможност чужденец, гражданин на трета страна извън Европейския съюз, да получи право на постоянно пребиваване в Република България, ако е вложил сумата от 1 млн. лева в българска лицензирана кредитна институция по договор за доверително управление със срок не по-кратък от 5 години. Освен правото на постоянно пребиваване, с § 3, т. 6, буква „б“ се създава възможност за придобиване на българско гражданство по натурализация при облекчени условия една година след получаване статут на постоянно пребиваващ и при увеличаване на инвестицията при същите условия на закона до стойност най-малко 2 млн. лева.

В мотивите на президента се посочва, че подкрепя създаването на възможности за привличане на чуждестранни инвестиции, но при законодателно предвидени гаранции срещу заобикаляне на закона. „Приетите текстове не предвиждат работещ механизъм срещу злоупотреби с правото на постоянно пребиваване на чужденци и възможността за придобиване на българско гражданство по облекчен ред. Не се създават условия за насърчаване на реални инвестиции в икономиката, за устойчив положителен ръст и за откриване на работни места”, посочва още държавният глава в мотивите за връщане на закона за ново обсъждане в Народното събрание.

В дебатите по ветото Корнелия Нинова от Коалиция за България заяви, че никой инвеститор не придобива автоматично гражданство след като направи инвестиции. Въпреки инвестицията това право му се дава след щателна проверка от службите. Записано е, че такива инвестиции могат да се правят само в банки. Банките проверяват и дават гаранции за средствата, които влизат в България, уточни тя.

Красимир Ципов от ГЕРБ каза, че се въвежда лоша практика по законопроекти да не присъстват представители на държавната администрации, които да дадат ясни становища.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес