Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

„Вето се преодолява, но ще затрудни общините“: Георги Ганев за мнението на Радев за Бюджет 2024

29 ноември 2023, 09:03 часа
Реклама

Ако президентът наложи вето на бюджета, което ще бъде безпрецедентно. Конституцията не предвижда изобщо президентът да има право на мнение за бюджета на държавата, освен ако не противоречи на Конституцията по някаква линия. Това ще затрудни живота на общините. Вето се преодолява. Няма да е за пръв път. Това коментира депутатът и член на бюджетната комисия в Народното събрание Георги Ганев в ефира на Нова телевизия.

ОЩЕ: Безпрецедентно: Радев заплаши Асен Василев с вето върху бюджета

За Бюджет 2024 

Той коментира, че дискусията вчера в комисията, на която бюджетът на държавата за 2024 г. беше приет на първо четене, е имало сблъсък на визии. 

ОЩЕ: На комисия: Бюджет 2024 мина на първо четене, но с разговори за промени и актуализация

"Министерството на финансите представи визия, според която така предложеният бюджет по-скоро ще подпомогне българите да станат по-производителни и оттам да получават по-големи доходи. От друга страна е визията, която най-убедително представи Красимир Вълчев, че има опасност това да е илюзорно богатство тип гръцкото преди тяхната бюджетна криза от преди 12 години", заяви Ганев.

Според него казаното от управителя на БНБ и от Фискалния резерв не трябва да се забравя. "Да се говори, като господин Тошко Йорданов, че при 3% дефицити нещо ще се случи финансово и ще изпадне в криза тип 1996-97, не мога да приема, защото 3% не е 13-15-18% дефицит”, коментира Ганев.

Според него може да имаме и 0% дефицит, но тези, които го предлагат в Бюджетната комисия, не казват откъде да бъде съкратено.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес