Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Васил Терзиев: Обвиненията на ГЕРБ са класически пример за политическа демагогия

09 септември 2024, 21:15 часа • 1407 прочитания

"Традиционно, преди избори, се повтарят едни и същи манипулативни и неверни обвинения. В последните седмици чуваме критики, че не полагаме достатъчно усилия за превръщането на София в зелен град. Реалността обаче е съвсем различна – за почти година постигнахме значителен напредък. Обвиненията, които идват от ГЕРБ, са класически пример за политическа демагогия."

Това написа във Фейсбук столичният кмет Васил Терзиев.

"Те първо участват в проектирането и одобряването на инфраструктурни проекти, включително такива, свързани с премахването на дървета, и след това, в предизборен контекст, се обръщат срещу собствените си решения, за да изведат на преден план фалшиви обвинения", заяви Терзиев.

Още: Васил Терзиев: Догодина ще се подписват нови договори за сметоизвозването в София

"Някои решения, като премахването на 39 дървета на ул. „Опълченска“ бяха много трудни. Точно под дърветата трябва да се смени и разшири канализация, която е над 100 години и вече с изчерпан капацитет. Наследеният проект беше основно преразгледан от експерти, проектанти и инженери. Ремонтът щеше да наруши кореновата система на дърветата и в последствие те да станат нестабилни и опасни за гражданите. Променихме и проекта така, че нито едно дърво в парка „Свети Никола“ да не бъде отрязано", припомни кметът.

"На мястото на премахнатите дървета ще засадим над 100 нови дървета по улицата и около нея. Те ще бъдат вече пораснали дървета и ще положим усилия за тяхното захващане. Разбирам притеснението на гражданите – в последните години София няма добър опит със засаждането на нови дървета. Вярвам, че ще докажем, че това може да се промени", посочва столичният градоначалник.

Още: Васил Терзиев: Боли ме за дърветата на "Опълченска", но няма как да бъдат запазени

Той отчита и работата по озеленяването, като припомня, че са засадени над 700 дървета по булеварди като бул. „Васил Левски“, бул. „Джеймс Баучер“, бул. „Мадрид“ и множество улици., а още над 300 са засадени в дворовете на детски градини и училища.

Други 130 дървета са засадени в паркове и градинки като парк „Гео Милев“, „Южен парк“- 3 част, „Южен парк“- 2 част, „Света Троица“ и други.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес