Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вариантите за помощ на пострадалите от пожарите: Говори финансовият министър

18 юли 2024, 12:59 часа • 584 прочитания

Вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова" представи пред бюджетна комисия какви са вариантите за подпомагане на пострадалите от пожарите в страната. Заседанието бе свикано извънредно по инициатива на ГЕРБ-СДС.

Министърът припомни, че  към Министерски съвет е създаден кризисен щаб по отношение на цялостната координация между министерствата във връзка с възникналите бедствия. ОЩЕ: ГЕРБ вика финансовия министър в парламента заради пожарите (ВИДЕО)

"Средства от бюждета ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на разходи", увери министърът. 

Вариантите

Финансовият министър обясни, че има няколко източника за подпомагане на пострадалите. "Първият е за предоставяне на възстановителна помощ чрез така наречената Междуведомствена комисия. Наличните резерви са в размер на 119 млн. лв", коментира Петкова. ОЩЕ: "Няма живот вече": Ситуацията в село Воден след пожара (ВИДЕО)

"Вторият вариант е чрез Агенцията за социално подпомагане за изплащане на еднократна помощ в размер на 1578 лв. на лице. Третият вариант е през Фонд "Социална закрила", в който се предоставят средства до 2500 лв", смята Петкова.

"Отделен вариант е чрез Министерство на земеделието за компенсация за пропаднали площи и  погинали животни и от Министерство на финансите за общините за доброволни формирования и чрез преструктуриране на разходи за компенасции за на лица", обясни министърът. ОЩЕ: БСП ще предложи мерки за справяне са пожарите (ВИДЕО)

Идеята на правителството

Министерство на финансите не разполага с информация какви са щетите. "Това, което предлагаме е да се приеме постановление на Министерски съвет да се ползва процедурата, която е на Междуведомствената комисия, да се подават исканията от лицата през кметовете на общините, за да има контрол и след това да бъдат предоставени средствата", посочи Петкова. 

Дебат за вътрешния министър

В рамките на заседанието възникна дебат за вътрешния министър. Припомняме, че по-рано от ПП-ДБ и "Възраждане" поискаха неговата оставка, защото според тях не се е справил с пожарите. 

По време на заседанието От ПП-ДБ попитаха защо трябва да се работи за търсене на компенсация, а не за превенцията. Венко Сабрутев дори поиска почивка, за да се извика вътрешният министър, за да се разбере каква е причината за пожарите.

"Днес трябва да дадем един друг знак. Считам, че не трябва да влизаме в по-остри полемики, министърът на вътрешните работи е на терен", каза председателят на комисията Байрам Байрам, уточнявайки, че само за едно денонощие са потушени 184 пожара.

От своя страна Маноил Манев от ГЕРБ посъветва ПП-ДБ преди да викат министъра на вътрешните работи, който е на терен, да се свържат с кмета на София, да прати машини на пожарите в Стара Загора.

Драгомир Стойнев от БСП се намеси в спора, като според него не трябва да има искри между ПП-ДБ и ГЕРБ, защото доскоро са били заедно. По думите му държавата няма модерна техника за справяне с подобни кризи и за това политиците не трябва да се нападат, а да намерят средства както за техника, така и за екипировка.

Венко Сабрутев отново обърна внимание, че са отпуснати средства, за да бъде подменена техниката и екипировката на пожарната, а ключовият е въпрос е защо МВР не си е свършило работата. 

От своя страна Манев добави, че процедурата по поръчките за машините е приключила. Той дори заговори, че трябва парламентът да реши поръчки за подобен вид техника, да не минават през Закона за обществените поръчки. 

Йордан Цонев от ДПС заяви, че след пленарното заседание ще има председателски съвет. "Чухме, че изпълнителната власт има готовност. Да информирате ръководствата на парламентарните си групи и на председателски съвет да направим предложение в трите посоки, за които говорим: конкретни действия по гасенето на пожарите и приключването на тази криза; действия по компенсиране на щетите и трето - средносрочни и дългосрочни действия за екипировка и т.н.", каза още Цонев.  ОЩЕ: "Държавата трябва да си е на мястото": Пеевски иска спешен председателски съвет за пожарите (ВИДЕО)

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес