Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съветът на Европа е против механизма на "Възраждане" за разследване на главния прокурор

10 март 2023, 16:14 часа • 4937 прочитания

Съветът на Европа се обяви против механизма на „Възраждане“ за разследване на главния прокурор, което трябва да се извършва от директора на следствието. Законопроектът, предложен от Иво Русчев от партията на Костадин Костадинов, мина на първо четене в 48-ото Народно събрание, но не стигна до второ дори в комисия.

Същото се случи и с механизма, изготвен от Министерски съвет, и така приемането на промени в Закона за съдебната власт, свързани с разследването на обвинител №1, остана за след 2 април.

Критиката срещу „Възраждане“ дойде от Комитета на министрите към Съвета на Европа, който наблюдава изпълнението на някои решения на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ), касаещи България, пише в. „Сега“. В случая механизмът за разследване на главния прокурор, предложен от проруската партия у нас, не може да отговори на опасенията, породени от делото „Колеви срещу България“ от 2009 г.

ЕСПЧ в Страсбург прие, че страната ни няма ефективен инструмент за разследване на висшия обвинител. Механизъм, при който директорът на Националната следствена служба става водещ при разследването, „не е в състояние да осигури практическа и институционална независимост“. Една от причините е, че „директорът на НСлС ще бъде избиран, назначаван и подвеждан под отговорност от прокурорската колегия или пленума на Висшия съдебен съвет, в които главният прокурор може да упражнява решаващо или значително влияние", смятат от Комитета на министрите към СЕ, които проведоха заседание от 7 до 9 март.

Промените, предложени от "Възраждане", предвиждаха главният прокурор да се разследва от ръководителя на НСлС (сега той е Борислав Сарафов - бел.ред.), която вече да бъде независим орган, а не част от структурата на обвинението. Според предложенията, шефът на следствието ще става ад хок прокурор в случаите, в които има сигнали срещу главния прокурор. Предвиждаше се и механизъм за временно отстраняване от длъжност на обвинител номер едно, докато тече разследване срещу него.

ОЩЕ: Гешев не пипа имунитета на депутат от "Възраждане", той внася "алтернативно" разследване на главния прокурор

Интересното е, че срещу човека, който стои зад предложението - Иво Русчев - е било водено наказателно производство заради това, че е гласувал два пъти на изборите за Европарламент през 2019 г. "Капитал" обаче писа, че нито е бил осъждан, нито имунитетът му е бил свален. Впоследствие той предложи механизъм за главния прокурор - същия като идея, лансирана преди време от Радомир Чолаков от ГЕРБ.

Комитетът на министрите на Съвета на Европа поздрави България за приемането на първо четене на механизма за разследване на главния прокурор, изготвен от Министерски съвет. Текстовете, съгласувани и с Брюксел, бяха подготвени отдавна, но процесът по гласуването им в пленарна зала се бавеше и накрая не се състоя. От СЕ призовават да се направи всичко възможно за приемане на механизма в 49-ия парламент, както и да се анализира нуждата от корекции, които да го подобрят.

Законопроектът мина отново през одобрение на Министерския съвет преди два дни. Той е предложен от служебния министър на правосъдието Крум Зарков и предвижда наказателен съдия от Върховния касацонен съд, от апелативен или окръжен съд, но с ранг на върховен съдия, да ръководи разследване срещу главния прокурор или негов заместник, когато има основание за това. Този съдия ще се назначава временно за прокурор във ВКС - по случаен принцип и по списък, предварително одобрен от Общото събрание на Наказателната колегия на ВКС.

Сега по него са направени правно-технически промени, но като "философия" остава същия като преди, заяви Зарков на 8 март.

Междувременно от Съвета на Европа отбелязват и кризата с изтеклия мандат на членовете на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота. Той изтече още през октомври 2022 г., но депутатите не намериха за нужно да открият процедурата по избора на нови членове.

Още по-дълбок е проблемът с Инспектората към Висшия съдебен съвет, чиито членове в момента без преизбиране вече почти 3 години заемат високоплатените си и важни постове в съдебната система.

И членовете на ВСС, и тези на инспектората към него се избират от парламента с мнозинство от 2/3, което прави изборът изключително труден, когато има фрагментация.

От Страсбург напомнят, че Народното събрание е длъжно незабавно да избере нови членове на ВСС. А изборът да бъде проведен така, че да позволи ефективно намаляване на влиянието на главния прокурор върху новия съвет.

ОЩЕ: Във ВСС ще взимат по над 10 000 лв. заплата, макар и с изтекъл мандат

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес