Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стоил Цицелков: Не би трябвало да има две ДПС, но това е само регистрация

02 септември 2024, 20:40 часа • 715 прочитания

Не би трябвало да е възможно да има две ДПС, но това е само регистрация. Това заяви пред bTV Стоил Цицелков, член на Обществения съвет към ЦИК, както и изборен наблюдател от сдружение за честни избори „Очи“. Днес изборната комисия регистрира по едно и също време и без пореден номер две коалиции, в които участват крилата на Ахмед Доган и Делян Пеевски в ДПС.

Още: "Пречите ни да си вършим работата": Член на ЦИК към хората на Пеевски (ВИДЕО)

„Допуснали са да ги регистрират, но това не значи, че те ще бъдат одобрени. Приети са им документите за разглеждане“, обясни Цицелков.

Според него днешното решение не е добро. „Това приемане по едно и също време е вмешателство в нормалния ред, това е отваряне на прецедент“, каза Цицелков, като добави, че ЦИК вече няма основание да откаже на други партии, ако има същия случай.

Още: Електронното заявление няма тежест: Доц. Киселова за регистрацията на ДПС-Ново начало

Той заяви, че законът не позволява две партии със същото име или абревиатура, а хора с пари и влияние си купуват регистрации. Очаква ЦИК да реши бързо казуса, но едната фракция да не е доволна и да се стигне до съд.

Цицелков се притеснява, че е възможно решението да е политически мотивирано, а това не бива да се случва. В изборната администрация би трябвало да загърбят всякакви политически пристрастия и да служат на гражданите, посочи Цицелков.  По думите му е важно обществото да знае мотивите за съответните решения.

Още: Може ли ДПС на Пеевски да се регистрира с електронен подпис? Говори Стоил Цицелков

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес