Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Стабилност, европейско развитие, социална справедливост": За какво гласуваха политиците?

09 юни 2024, 15:00 часа •
Реклама

Служебният министър-председател Димитър Главчев упражни правото си на глас в 8.45 часа сутринта. В неговата секция имаше опашка, заради която той се забави с гласуването. Премиерът избра да гласува на машина.

"Гласувах за по-добра България и за политици, които спазват законите и Конституцията на страната, да поставят обществените интереси над личните", заяви той. Главчев изрази надежда да има редовно правителство и парламент с пълен мандат. Гласувах политиците  да са почтени и да работят в интересите на хората", посочи той.

Правото си на глас упражни и председателят на "Демократична България" Христо Иванов. Той също гласува с машина. "На парламентарните избори гласувах за мнозинство за нормална европейска България, да се продължат реформите и да не се връща назад и на Изток", заяви Иванов.

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган също спази традицията да е от ранно гласуващите политически лидери и упражни правото си на вот в 07:50. Той избра да гласува с хартиени бюлетини, но не направи коментар пред медиите.

И председателят на ДПС Делян Пеевски упражни правото си на глас в ранните часове на деня. Той гласува с хартиена бюлетина. "Хората заслужават ново начало", посочи той.

Ивайло Вълчев от ИТН също даде своя глас на изборите 2 в 1. "Държавата трябва да спре да се лашка на това влакче на ужасите в поредни избори. Надявам се, че във вътрешен план хората ще посочат тези, които ще донесат разбирателство", заяви той.

Председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов упражни правото си на глас на изборите 2 в 1 малко след 10:00 часа. Той гласува с машина. "Очаквам победа за България. Аз гласувах за свободата и за правото на избор. Излезте и гласувайте, ако не искате някой друг да определя съдбата ви“, призова Костадинов.

Правото си на глас упражни и кандидатът за депутат на "Синя България" Петър Москов. Той избра да гласува с машина. "Гласувах за надежда за различно бъдеще. Да се отървем от това безвремие и тази безнадеждност", заяви Москов.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков също упражни правото си на глас. "Гласувах, за да не предадем надеждата, че България може да бъде справедлива европейска държава. Моят страх е, че има голям риск от купен и корпоративен вот. Ако българите не излязат да гласуват, рискът е, че бъдещето на нашата родина може да бъде решено вместо тях", посочи Петков.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също отиде до урните, за да упражни правото си на глас. "Гласувах за мир и социална справедливост, за край на сглобките, за ред и стабилност, сигурност за всеки български път, а за Европа - българските интереси да са на първо място", изтъкна Нинова.

„Гласувам за една по-добра България, която стои достойно в Европа", каза столичният кмет Васил Терзиев след като упражни правото си на глас. Той гласува електронно в секция в "Младост" I. "Надявам се след изборите да има стабилност, защото от липсата на стабилност губим всички ", допълни той.

"Гласувах за това хората да не избират още от същото", заяви кандидатът за евродепутат Ваня Григорова. "Надявам се най-сетне да обърнем внимание на това, че трябва да се полагат усилия да има мир в нашата страна", посочи тя.

"Гласувах за успешно развитие и преодоляване на различията между регионите в България", каза след като упражни правото си на глас в Дулово председателят на ДПС д-р Джевдет Чакъров. Той изрази надежда, че суверенът ще избере най-доброто бъдеще за страната ни.

Лидерът на СДС Румен Христов гласува в Монтана. "Гласувах за едно стабилно мнозинство, което да излъчи стабилно правителство и то да управлява България поне четири години. Стабилно мнозинство, което обаче не само да е стабилно, но и да работи за ползата на българските граждани ", заяви той.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов гласува с хартиени бюлетини за националните и европейските избори. "От сутринта слушам само заклинания. Нека повече да се съсредоточим върху европейските избори“, призова лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Никола Минчев от ПП упражни правото си на глас на изборите 2 в 1. "Гласувах за модерна, просперираща България в обединена Европа. Такава България си представям аз, такава Европа си представям и така направих своя избор", заяви той.

"С машина гласувах, както винаги го правя, откакто е въведено машинното гласуване. Не е никакъв проблем, сигурно е, бързо е, удобно е", каза Минчев и добави, че при машинното гласуване няма вариант за недействителни бюлетини.

Правото си на глас упражни и бившият премиер Николай Денков. Гласувах за това България да бъде управлявана от можещи и знаещи хора", заяви акад. Денков.

"Трябва да видим резултатите и тогава можем да говорим за бъдещо правителство, но компромиси по отношение на принципите си няма да правим", категоричен бе той.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес