Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Според Каракачанов решението ни за Скрипал било взето без "патриотите" да натискат Борисов

02 април 2018, 08:30 часа • 2595 прочитания

Не виждам в чужбина решението ни за руските дипломати да е предизвикало някакви дебати. Международните отношения на всяка държава се движат от две конвенции (Виенската конвенция за дипломатическите отношения и Виенската конвенция за консулските отношения) – там е обяснено при какви положения се вика посланик, при какви положения се гонят дипломати, казвам го като доктор по международно право. Това заяви военният министър Красимир Каракачанов по казуса "Сергей Скрипал".

Военният министър подчерта и, че в съзнанието на хората българските политики вземали решения под натиск – дали от Запад, дали от Изток. Взехме решението си на база докладите на специализираните служби, не сме правили коалиционен съвет – нито "Обединени патриоти" са натискали правителството, нито то е искало да вземе друго решение, обясни Каракачанов. По думите му, решението било взето още миналия понеделник, а в петък (30 март) само била направена консултация с посланика ни в Русия Бойко Коцев.

Най-важното е да има диалог, защото ако този диалог приключи, това едва ли ще е добре за целия свят, подчерта Каракачанов пред Нова телевизия.

На въпрос дали тогава са подведени всички държави, подкрепили Великобритания, военният министър отговори, че България не коментира това и че за нас няма още доказателства за ролята на Русия в случая "Скрипал". Ако има безспорни доказателства, доказващи вината на Русия, България може да промени своята позиция, добави Каракачанов.

Мисленето беше такова – каквото кажат от Москва, ние бием токовете. Мисля, че логиката да членуваме в ЕС, а не в Евразийския съюз, е точно тази – промененото мислене. Никой не може да ни се сърди нито на Запад, нито на Изток, ако вземем решение да екстрадираме руски дипломати, обясни Каракачанов, който подчерта, че му омръзнало от "евроатлантици" като "един министър", който щял "да пляска руснаците", а отишъл да работи "в руска банка" (бел. ред. – става въпрос за Симеон Дянков, който беше ректор на Руската икономическа школа). Ако нещо се случи, те ще се скрият някъде, убедено каза Каракачанов.

Няма нужда постоянно да се доказваме – виждам в какъв овчи възторг изпадат някои политици, когато някой второстепенен чиновник от Брюксел ни размаха пръст. Стига вече, заяви военният министър. Той добави и, че председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов не участва в правителствените служби

Дружбата си е дружба, службата си е служба - не съветвам никой да нарушава въздушното ни пространство и суверенитета ни. Ако има инцидент, ще реагираме така, както разпорежда закона, заяви Каракачанов във връзка с информация в сръбска медия, че в разговор между руския президент Владимир Путин и сръбския му колега Александър Вучич Путин казал, че руски самолети могат да стигнат до Косово и през българското въздушно пространство за два часа.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес