Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Служебният кабинет си вкара автогол за Шенген": Мартин Димитров и Радан Кънев за скенерите по границата (ВИДЕО)

20 септември 2024, 12:08 часа • 1040 прочитания

Служебният кабинет си е вкарал безумен автогол във връзка с Шенген заради закупуването на рентгени и скенери за контрол на границата. Това стана ясно на брифинг на народния представител от ПП-ДБ Мартин Димитров и евродепутата Радан Кънев

За какво става въпрос?

Мартин Димитров обясни, че България е трябвало да закупи специални скенери и рентгени за по-добър контрол по границите. Първоначално за целта е обявена обществена поръчка, след това тя е обжалвана, по-късно ВАС се произнася, че трябва да се проведе нова такава, но тя е прекратена и се избира конкретна фирма с основание, че е разузнавателна дейност и има възможност да се подходи по този начин.

ПП-ДБ също така прогнозират, че ще бъдат зададени сериозни въпроси от страна на ЕК, която е дала 63 млн. лв. грантово финансиране на тези скенери и това рентгеново оборудване.  

"Въпреки указанията на ЕК, въпреки указанията на Върховния административен съд, Министерство на финансите и Агенция "Митници" преценяват, че няма да ги изпълнят и са минали вариант на договаряне с конкретна фирма, която в отговорите които аз съм получил, не се споменава", заяви Димитров.

"Ние можем да подозираме, можем и да знаем, но това не е официална информация и няма причина да споделим. Естествено, че трябва да стане ясно в някакъв момент", добави евродепутатът Радан Кънев. 

Евродепутатът призова правителството да спре тази си действия. 

Защо това е огромна грешка?

Мартин Димитров нарече това огромна грешка, защото според него всички, които не искат сухопътния Шенген на България, сега имат формален довод да поискат отлагане. 

"Ние ще положим всички възможни усилия интересите на България да бъдат защитени, но защо служебният кабинет допуска такива автоголове. Защо, когато трябваше да бъдем отличници, когато трябваше да бъдем за пример и просто да протегнем ръка за Сухопътния Шенген, се допуска такъв нелеп автогол", каза Димитров. 

Отзвукът в Брюксел: Можем ли да загубим европейски пари?

Според него фактът, че България е отменила публична обществена поръчка и е преминала към пряко и тайно договаряне с неизвестна фирма, поражда сериозно напрежение. ОЩЕ: Чехия и Полша разширяват граничните проверки по границата със Словакия

"Напрежение по няколко причини. Първата е, че в проектната документация, по която получаваме безвъзмездно финансиране, има изрично указание да се проведе прозрачна обществена поръчка по правилата. Липсата на прозрачност поражда много сериозни тревоги относно сигурността - и българската, и общоевропейската", заяви Кънев. Той обърна внимание, че има няколко сериозни скандала в Европа с китайски компании, които отказват да дадат информация дали е възможно през подобно оборудване да има течове на чувствителна информация към чужда държава. 

"В момента със сформирането на новата ЕК и даването на конкретните задачи на европейските комисари, изрично се подчертава, че всяко оборудване, свързано със сигурността и отбраната, трябва да бъде по възможност, произведено в Европа", заяви още Кънев. 

Евродепутатът вижда риск България да закупи парите, които са ни отпуснати за оборудването, и тази тема да бъде използвана като аргумент срещу влизането ни в Шенгенското пространство по сухопътни граници. В тази връзка Кънев ще зададе въпрос на ЕК, с който ще постави остро две теми - какво трябва да направи правителството ни, за да не загуби тези пари и какви мерки трябва да предприемем, за да може закупуването на това оборудване позициите ни за Шенген, а не да ги отслаби. ОЩЕ: Страните от Шенген ще могат да връщат граничния контрол по своя преценка

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес