Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След десетилетия лъжи и корупция с магистралите, кой ще инвестира в хората?*

06 октомври 2024, 20:01 часа • 1383 прочитания

"Тук сме, за да оборим лъжите, които Бойко Борисов изрече в Пловдив. За съжаление всичко, с което се хвали, не отговаря на фактите". Това заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев на брифинг в Пловдив, където заедно с лидера на ДСБ Атанас Атанасов и хората от листата на ПП-ДБ представиха приоритетите си за кампанията и обсъдиха проблемите с инфраструктурата в страната. 

За конкретни примери бяха дадени Околовръстният път, който трябва да свърже Асеновградско шосе с магистралата, и пътят Пловдив - Голямоконарско шосе. "След 30 години обещания от управлението на ГЕРБ, строителство вече има и то се прави по правилата - след разрешение за строеж и след отчуждаване и парцеларен план. Това е начинът, по който трябва да се строи - и с гаранция за изпълнението", категоричен беше Асен Василев.

През 2022 и 2023 г., следвайки модела зададен от ПП-ДБ - със спазване на всички правила, са построени 34 км. магистрали. 

За сравнение през последните 3 години на управлението на ГЕРБ до 2021 г. са пуснати едва 16 км. магистрален път, въпреки внушенията, които Борисов се опитва да прави. Това показва, че когато се строи по правилата, се строи два пъти по-бързо.

Припомняме, че за магистрала "Хемус" по времето на Борисов са раздадени над 1,2 млрд. аванси без да има проект, без отчуждаване. В момента по "Хемус" се работи се по 1-ви, 2-ри, 3-и и 9-и лот и те са финансирани от бюджета с 233 млн. лв. В допълнение, за строителството на "Хемус" по времето на ПП-ДБ - с гаранции от 7 години за строежите на пътните платна и 12 години за съоръженията.

В момента в България се строят 5 магистрали. Освен за "Хемус", в бюджета са заложени 269 млн. за АМ "Струма", а за АМ "Европа" - 283 млн. лв. За скоростния път Русе-Велико Търново - 300 млн. лв., за обхода на Бургас - 88 млн. лв. и за пътя Видин-Ботевград - 400 млн. лв.

Брифингът беше повод да се направи паралел между управлението на ГЕРБ и ПП-ДБ и при изграждането на детски градини.

За периода 2019-2021 г. - по време на управлението на ГЕРБ, броят на детските градини е намалял и са наети 200 учители. За сравнение, през 2022 и 2023 г. има построени 10 нови детски градини, открити са над 600 нови групи, с над 500 нови учители. Над 14 хил. деца повече има в детските градини сега отколкото преди 2021 г.

"С чужда пита помен прави". Така определи Асен Василев лъжата на Борисов, че благодарение на него е направена програмата за финансиране на проекти на общините.

За 4 години на кабинета "Борисов 3" са отпуснати 153 млн. за 266 общински проекти. В започната тази година нова програма има подписано финансиране за 2,5 мрд. лв. "Вече никой кмет не трябва да се моли на финансовия министър, а кметът сам решава за какво ще се харчат парите," каза Василев и даде за пример Пловдив, където Общината е заявила 100 млн. основно за два стадиона, но не е получила пари от бюджета, защото не е готова с проектите.

Бившият финансов министър отправи и риторичен въпрос към гражданите на Пловдив - "Толкова ли е богата общината, че може да загуби 100 млн. лв.?"

Ако инвестицията в доходите продължи с темпа на последните 3 години, след 4 години ще стигнем средна заплата от 2000 евро и минимална от 1000 евро.

"Ако се работи по закон и по правилата, България ще стане добра европейска държава, в която всички ние искаме да живеем," увери Асен Василев.

Думите му бяха подкрепени и от председателя на ДСБ Атанас Атанасов. "Нашият план не е блъф, ние предлагаме реална възможност да бъде създадена редовна власт с равноотдалечен от всички партии министър-председател, който да извади държавата от кризата. Виждаме, че и други колеги започват да припознават тази идея. Надяваме се да възстановим диалога, но само ако всички те се обединят около задължителните антикорупционни реформи," заяви Атанасов и настоя за ясно поемане на отговорност от страна на политическите партии, които биха подкрепили такъв план - и най-вече на ГЕРБ.

*Публикацията е съгласно договор, сключен между ПП "Продължаваме промяната" и Уебграунд Груп АД за парламентарни избори 2024. Купуването и продаването на гласове е престъпление

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес