Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Симеон Славчев: Крайно време е правителството да застане на страната на българите

18 февруари 2022, 12:10 часа • 2028 прочитания

Крайно време е българското правителство да застане на страната на българските граждани и да защити националния интерес на България. Това каза днес в предаването „Събития и личности“ по БНР Благоевград председателят на партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) Симеон Славчев.

По повод 149 годишнината от гибелта на Васил Левски той припомни думите на Апостола „Нашите българи желаят свободата, но я приемат, ако им се поднесе в къщите на тепсия.“ и подчерта, че за съжаление тези думи на Апостола важат и днес с пълна сила.

„Крайно време е българите да разберем, че собствените ни съдби, тези на нашите деца и на цяла България са в нашите собствени ръце, но затова дела трябват, а не думи“, заяви в ефира на БНР Благоевград лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

Той подчерта, че партия МИР е била единствената българска партия, която е реагирала на клаузите по договора за сделката за 8-те нови изтребителя F-16 блок 70, сравнявайки още в самото тази сделка с подписването на Ньойския договор.

„Още преди да бъде подписан този договор партия МИР настоя да бъдат посочени публично всички факти и обстоятелства за тази абсолютно неизгодна и ненужна на България сделка и мотивите ни за това са няколко. На първо място 8-те нови изтребителя F-16 блок 70 струват на България 2,2 млрд. лева, цена, която страната ни плати наведнъж или 100 % авансово. Едва ли има друга търговска сделка в света, при която да се предплаща 100 % авансово за нещо, което ще се произведе и достави след 5-6 години. Първоначалният проект за придобиването на многоцелеви изтребители предвиждаше разсрочено плащане и максимална цена от 1,8 млрд. лв. Незнайно по какви причини Народното събрание измени правилата и даде възможност за промяна в параметрите, с което при подписване на договора се стигна до плащане на сумата от 2,2 млрд. лв. и то наведнъж“, заяви още Симеон Славчев.

Лидерът на партия МИР посочи още, че при ситуация на опасност за България би следвало да бъде задействан чл. 5 от Договора за НАТО и да се осигури всичко необходимо за колективната защита на сигурността на страната ни като член на Алианса, вместо да се закупуват напълно излишните и скъпоструващи изтребители F-16.

„Искането на партия МИР за намаляването на цената на самолетите беше и продължава да бъде напълно основателно, защото е базирано на партньорските отношения между Република България и САЩ. И след като само преди няколко дни стана ясно, че производството и доставката на предплатените самолети ще се забави, настояваме българското правителство да поиска от САЩ неустойки за неизпълнението на договора за закупуване на самолетите. Забавянето на производството и доставката на 8-те нови изтребителя F-16 на практика е нарушаване на сроковете за доставка на заплатените преди повече от тридесет месеца от българската държава изтребители и сега е подходящият момент българското правителство да поиска освен неустойки, но и да се сравнят цените и договорите на САЩ за същите самолети с други страни членки на НАТО. Това смятам за напълно справедливо и е задължително българското правителство да предприеме необходимите действия. Само така ще покаже, че защитава националния интерес на България и стои на страната на българските граждани“, заяви председателят на партия МИР Симеон Славчев.

Той категорично се противопостави на опитите България да бъде въвлечена във военен конфликт и военни действия и предложи Народното събрание да приеме специална декларация, че България спазва стриктно Конституцията на страната и българското законодателство и няма да допусне в нарушение на тях, разполагането на територията на България на чужди, пък били те и натовски или американски бази, войски и оръжия.

„България е заинтересована от това в Черноморския регион да няма напрежение, нито военни действия, защото и икономиката, и туризмът, и националната ни сигурност са пряко свързани с товаАко България иска да отстоява националния си интерес и да защити националната ни сигурност, задължително трябва да предложи и да съдейства Русия, НАТО и светът да сключат двустранно споразумение за неразполагане на ракети със среден обсег. Това решение автоматично ще доведе до деескалиране на напрежението в Черноморския регион и целия свят“, каза още Симеон Славчев.

Той смята, че България може и трябва да инициира възстановяването на прекъснатия през 2014 година диалог между НАТО и Руската Федерация чрез работа на Съвета НАТО – Русия.

Димитър Лазаров
Димитър Лазаров Отговорен редактор
Новините днес