Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Ще управлявам с всеки, който подкрепя програмата ни": Борисов отговори за Пеевски и се заяде с ПП-ДБ

27 октомври 2024, 22:33 часа • 2825 прочитания

"Вече можем по-спокойно да говорим за представителност на новия парламент. Един месец се разделяхме и обиждахме, но от днес нататък сме поели ангажимент да направим правителство. Категорична е победата на ГЕРБ и СДС и ако се водим от максимата, че глас народен е глас божи, е хубаво всички лидери да преспят и никой да не прескача изборния си резултат, включително и ние."

Това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в първото си изявление след първите неофициални данни от екзит половете на социологическите агенции за предсрочните парламентарни избори. Според резултатите партията спечели вота за 51-о Народно събрание с преднина от 10-12% пред вторите от ПП-ДБ.

Борисов благодари за повишената избирателна активност и подчерта:

"Няма да подменим вота на хората - нашата програма, която обяснихме, ще бъде основоположна за всички, които искат да има правителство. Няма да се водим по заклинания и някой вече поставят условия. Как партия с категорични победители трябвало да се съобразява с вторите - това не е нито красиво, нито честно. Програмата, за която най-мвого българи са гласували категорично. С всички сме работели и можем да работим", каза бившият премиер.

Още: Шапки на ДПС в секциите, турски кмет с агитация за Доган, високи паравани и един флекс: Изборните нарушения и куриозите

Той се обърна и към "тези с треперещите гласове от умиление", без да назове ясно кого има предвид, и ги призова да уважат избирателите на ГЕРБ, които са гласували за програмата им.

"Парламентът е математика - огромно значение има броя на партиите. Трябва да се вдигне долната граница - ако всички влязат вече знам, че няма да има правителство. Победихме в последните секунди", коментира още той.

Снимка: БГНЕС

На въпрос дали ГЕРБ ще управлява с "ДПС - Ново начало", Борисов не отговори директно, но каза: "Ще управлявам с всеки, който подкрепя нашата програма. Всички са потенциални партньори, без "Възраждане".

Още: 80% паралелно преброяване: "Възраждане" пред ПП-ДБ, 8 партии в парламента

По повод политическата му заявка, че при достатачна тежест на партията ще бъде и кандидат за премиер, Борисов коментира: "Този, който ви вкара в чакалнята на еврозоната, се казва Бойко Борисов премиер. ЕНП спечели европейските избори - има ли друг с по-добър контакт в Брюксел?"

Следете НА ЖИВО: Първи резултати от предсрочните избори

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес