Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще се намери ли служебен премиер?: Политолози за изхода от хаоса

22 август 2024, 08:31 часа • 655 прочитания

Основата на отговора е дали без да е назначен нов служебен премиер може да се насрочат избори. Ако може, няма проблем Димитър Главчев да продължи да е служебен премиер. Това мнение изрази политологът Георги Киряков в ефира на Нова телевизия попитан ще се намери ли нов служебен премиер.

ОЩЕ: "Изпреварваме банановите републики": Анализатор с коментар на политическата ситуация у нас

Според Първан Симеонов промените в Конституцията са довели до голям хаос. „Все ще се намери някакъв ход“, смята той, но не каза какъв може да е. Според него това е процедурен разговор, а големият въпрос е политическия.

Киряков е на мнение, че избор има, но той е един. „Има някаква домова книга, има някакви алтернативи. Не мога да разбера защо се нагнетява напрежение около името на служебния премиер. Той има минимални задължения. Честните избори не зависят само от Министерския съвет, а и от партиите“, каза той.

По думите на Стойчо Стойчев министъра на вътрешните работи има голямо влияние за провеждането на честни избори. „Но гаранцията за честни избори идва от ЦИК“, заяви той.

Симеонов смята, че ПП-ДБ се надяват отново на някаква сглобка. "Самият Бойко Борисов също подхожда предпазливо към Делян Пеевски. Връщаме се към 2013 г., само с променен състав”, каза той. По думите му, ако всички застанат срещу Пеевски, това значи много яростна битка. "Той ще даде всичко от себе си на изборите", смята политологът.

Киряков коменитра, че суверенът е в ситуация само да гледа отстрани какви игри играят партиите и няма мотивация да иде да гласува. "Основният фактор на тези избори е каква ще е избирателната активност. Тук идва и въпросът срещу контролирания и корпоративния вот”, допълни той.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес