Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Решено: Преференция де факто вече няма, ДПС я обяви за корпоративен вот

14 февруари 2019, 21:45 часа • 9808 прочитания

Преференцията при гласуване на каквито и да е избори де факто се обезсмисли, след като изрично предложение на ДПС беше прието с 99 гласа "за" (ГЕРБ, ДПС и 7 депутати от "Обединени патриоти") и 58 гласа "против" при маратона, в който бяха гласувани куп промени на второ четене от Изборния кодекс.

С гласуваното днес, 14 февруари, беше въведен долен праг за броя гласове, които са нужни за разместване на листите за евродепутати, народни представители и общински съветници. Предложението мина снощи в правна комисия единодушно, като то беше на ДПС - от Йордан Цонев и Хамид Хамид. Така за разместване на листата за евродепутати ще са нужни преференции, които са равни на националната изборна квота, при избори за Народно събрание - на районната квота, а при местните - на общинската.

Приетото означава, че за да спечели някой с преференция, ще му трябват 115-120 хил. преференции. За парламентарни избори прагът е 17 - 20 хил. преференции, а за общински съветници например в София - 6 хил. преференции.

В защита на гласуваното пръв се изправи Йордан Цонев от ДПС, който е известен с прякора си Данчо Ментата. Той обяви, че "преференцията се доказа като най-ярка форма на корпоративен вот" и уточни, че истинският мажоритарен вот не залага на партийния бранд. Това не е гласуване за личност – ще сме против тази практика, докато не я осигурим, добави Цонев. Председателят на ДПС на хартия Мустафа Карадайъ го подкрепи и обяви, че всеки номиниран в партийна листа е личност - нещо, което и Цонев каза първо. Карадайъ каза и, че истинската преференция била да се гласува за изцяло независими "мажоритарни" кандидати - такива, каквито не са част от партия. Той добави и, че с всички приети поправки в Изборния кодекс от времето на Мая Манолова било забранено на изселниците в Турция да гласуват. Който иска да гласува, ще намери начин да си отиде до избирателната секция, отвърна му червеният народен представител Таско Ерменков.

"Мажоритарният вот се унищожава - това ли ви е европейското разбиране за демокрация", попита Ерменков. "Това ли е начинът да стимулирате хората да гласуват, малко ли ви бяха протестите? Само задълбочавате впечатлението че в парламента се изпращат послушни кандидати и избирателите нямат право на преподреждане на листите", категорично заяви той.

Депутатът от БСП Филип Божанков иронизира, че ако може да има корпоративен вот за преференция, то "едрият капитал" можел да си купи и цяла партия. А зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов определи преференциите като "единствената в България форма на мажоритарност". "Ако тези предложения все пак минат ще започнем дебат за промяна по принцип на начина на избиране на народни представители и общински съветници, така че мажоритарното начало да бъде водещо", добави Веселинов.

В спора се стигна дотам и Ерменков, и дори Александър Симов да посочват протеста на "Демократична България" и "Волт" пред парламента като пример как "хората не искат да гласуват за посочени костюмари"! "Това ще избухне в лицата на тези, които стоят зад този политически експеримент", предупреди Симов. "Ако прецакате най-голямата си звезда и преференциален кандидат Спас Гърневски, кой ще чете декларации срещу безбожните комунисти всеки петък", блесна още бившият журналист от "Дума". Димитър Лазаров от ГЕРБ пък му отвърна, че е хубаво БСП да си сложат за лидер на евролистата "Любимец 15" т.е. Момчил Неков.

Абсурдът стана толкова голям, че след обезглавяването на преференцията Александър Сиди от ВМРО обяви, че партията му призовава президента да наложи вето и добави, че ВМРО ще подкрепи ветото.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес