Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радев призова Главчев да обмисли внимателно имената на министрите. Той: Очакванията ви ще бъдат оправдани

22 август 2024, 12:17 часа • 5569 прочитания

Президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на ново служебно правителство на Димитър Главчев.

Президентът даде срок на Главчев да посочи състава на Министерския съвет до понеделник (26 август). При успех изборите ще бъдат на 27 октомври.

ОЩЕ: Не сме коментирали Калин Стоянов: Главчев след срещата си с Радев

"Връчвам ви мандат за съставяне на ново служебно правителство. Тази отговорност отново се върна върху вас след проваления опит на Горица Грънчарова-Кожарева, след отказа на останалите възможни кандидати и поради пречките пред ръководството на Българската народна банка да излъчи премиер", заяви президентът.

"Кризата в една институция не може да бъде гасена с разпалване на пожар в друга. Следва да предложите внимателно промени в състава на Министерския съвет. Настоявам вашето прав да превърне в свой основен приоритет битката с купения вот. Очаквам до понеделник да ми предложите състав на Министерския съвет, който убедително да се вписва в това описание", обърна се държавният глава към Главчев.

"В понеделник ще ви представя състав на служебен кабинет и ще бъдат оправдани очакванията на всички”, увери от своя страна служебният минситър-председател.

ОЩЕ: Нов обрат: Димитър Главчев готов да е пак премиер след провала на кабинета "Грънчарова"

По думите на Радев през времето на първия мандат на Димитър Главчев като служебен премиер наред с постигнатите резултати върху ръководеното от него правителство са се породили съмнения за зависимости от определени политически лица. "Вие ги отрекохте, но днес получавате реалната възможност да ги опровергаете като докажете противното", допълни Радев.

"Винаги може човек да се справи и по-добре. Аз няма за какво да се срамувам за работата на правителството, на което съм все още служебен премиер. Никой не оспори, че изпълнихме добре основната си задача – да организираме честни, свободни и прозрачни избори", каза Главчев.

Калин Стоянов няма да остане - дали?

СНИМКА: БГНЕС

Още преди Главчев да отиде при президента вече тръгнаха слухове, че Калин Стоянов няма да е МВР министър в новото правителство. На негово място щял да дойде Атанас Илков.

Илков е известен като ръководител на Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) и беше едно от главните лица, когато Бойко Рашков в качеството си на редовен МВР министър отвори пред обществото аферата АМ "Хемус" - припомнете си: МВР с нови разкрития за престъпления по строежа на АМ "Хемус"

През 2014 година Илков беше уволнен от поста на ръководител на "Криминална полиция" заради акцията "Лясковец" и смъртта на баретата Емил Шарков: България през 2014 година: Големите трагедии

Кой е Димитър Главчев?

Димитър Главчев е избиран за депутат от ГЕРБ в състава на шест парламента. Бил е зам.-председател на парламентарната група на партията, зам.-председател на парламента и председател на 44-ото Народното събрание, откъдето си тръгна след скандал: След среща с Борисов: Главчев подаде оставка като председател на парламента

През юли 2023 г. с гласовете на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС Главчев беше избран на поста председател на Сметната палата.

ОЩЕ: Главчев може да не е пак начело на Сметната палата - хипотеза

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес