Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първан Симеонов вижда възможност за кабинет между ГЕРБ, ПП-ДБ, ИТН и БСП

28 октомври 2024, 08:38 часа • 846 прочитания

От една страна в 51-ото Народно събрани ще има силни етнически представители, а от другата - силно радикални партии. Нещо между тези две ще трябва очевидно да се прави. Това нещо между тези две очевидно е ГЕРБ, ПП-ДБ, ИТН, БСП", каза социологът и лице на "Галъп" в България Първан Симеонов в сутрешния блок на БНТ. 

Той отговори и на въпрос защо слага ИТН извън радикалите, като каза: "Българският политически живот така полудява, че най-големият радикал, сега прилича на здрав разум".

Колко партии ще има в 51-ото Народно събрание?

Първан Симеонов отбеляза, че все още не е ясно дали имаме 8 или 9-партиен парлманет.

"Мисля,  че още около 12% от секционните протоколи не са въведени. "Величие" може да остане малко над или малко под ръба. Като че ли МЕЧ дишат една идея по-спокойно", смята Симеонов. ОЩЕ: "Величие" е на косъм да не влезе в 51-ото Народно събрание

Възможностите за кабинет

Социологът посочи, че от това дали парламентът ще е 8 или 9-партиен, зависят мандатите на Бойко Борисов.

"При 9-партиен парламент - те отиват опасно близо до "кота 60". Явно и той следи този параметър", смята Симеонов. Той обърна внимание, че при 60 на 60 депутати, както е тръгнало, ще трябват поне три формации, ако трябва да се състави правителство, а може би и четири за по-сигурно.

"Задачата наистина не е никак лека", отбеляза Симеонов. ОЩЕ: След седмите избори: Очакванията на експертите за бъдещо правителство

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес