Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първа присъда за купуване на гласове на вота за 51-ото Народно събрание

28 октомври 2024, 12:50 часа • 805 прочитания

Подсъдим за купуване на гласове в Плевен получи присъда от 6 месеца лишаване от свобода, съобщиха от пресцентъра на районния съд, цитирани от БТА.

До присъдата се е стигнало след одобрено споразумение, сключено между Районна прокуратура-Плевен и подсъдимия.

Още: Анализ: Вече няма рискови секции, има рискови общини

Какво е признал подсъдимият?

"В проведеното съдебно заседание подсъдимият се призна за виновен в това, че през периода 22-24 октомври 2024 г., в различни населени места, при условията на продължавано престъпление, е предложил на трима души суми в размер от 60 до 70 лева, с цел да ги склони да упражнят избирателното си право на изборите за Народно събрание, проведени на 27 октомври, в полза на определена политическа партия", казват от съда.

Снимка: БГНЕС

С одобреното споразумение на мъжа е наложено наказание лишаване от свобода за срок от шест месеца, което да бъде изтърпяно при първоначален общ режим, както и наказание лишаване от право да заема изборна длъжност за срок от три години.

Определението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

От областната дирекция на МВР съобщиха, че от началото на октомври са задържани 14 души за нарушения на изборното законодателство, като само в събота, ден преди вота, те са били 11.

Още: Шапки на ДПС в секциите, турски кмет с агитация за Доган, високи паравани и един флекс: Изборните нарушения и куриозите

По време на кампанията най-много се говореше за списъците на BG Elves за купувачи на гласове, по които не стана ясно какво е свършило МВР: "Отчето", "Киселината", "Тавата": Нов списък с имена и региони за купуване на гласове (СНИМКИ).

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес