Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Протестна мрежа" внесе исканe за спиране на разпореждането на Терзиева за "Южен поток"

11 август 2014, 15:57 часа

"Протестна мрежа" сезира главния прокурор и Министерски съвет с искане за спиране на разпореждането за предварително изпълнение на разрешението за строеж по проекта "Южен поток", издадено от министър Десислава Терзиева.

Реклама

Според "Протестна мрежа" има правни основания, въз основа на които разрешението за строеж може да бъде спряно и от Главния прокурор, и от Министерския съвет, предаде БНР.

"Протестна мрежа" настоя главния прокурор да упражни правомощията си, които Законът за съдебната власт предоставя на прокуратурата, в случая - да се протестира направеното искане, издадено от министър Терзиева по проекта "Южен поток" и да се спре допуснатото от нея предварително изпълнение.

"Най-абсурдното е, че в мотивите на разпореждането за предварително изпълнение министър Терзиева се позовава на „Настоящия етап на развитие на проекта на "Южен поток" налага предварително изпълнение“. Настояваме на публичен отговор от министър Терзиева какво наложи отново в дванайсет без пет да издаде такова разрешение, какво й беше толкова необходимо да наложи освен това предварително изпълнение и струваше ли си", коментира Ася Стоянова.

Любомир Авджийски от „Протестна мрежа“ припомни, че на 8 юли премиерът Пламен Орешарски е изпратил официалната позиция на страната ни при председателя на EК като тя е, че България спира проекта „Южен поток“ докато тече наказателната процедура срещу страната. В противоречие на указанията на премиера, ексминистър Терзиева издава това разрешение за строеж. Изходът от създалата се ситуация е МС да упражни своето право по Конституция, каза Любомир Авджийски и допълни: "Да упражни своите правомощия по член 107 от Конституцията - това е, че може да отменя незаконосъобразните и неправилните актове на министрите".

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес