Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Киров: Може да нямаме ново служебно правителство

20 август 2024, 08:07 часа • 2234 прочитания

Има различни мнения за действията на президента – лошото е, когато при медиците всички мнения се различават. Така бившият конституционен съдия и преподавател по конституционно право проф. Пламен Киров коментира темата дали държавният глава Румен Радев е нарушил Конституцията с отказа да утвърди предложеното от Горица Грънчарова-Кожарева служебно правителство.

Политико-конституционна каша

Според Киров, вече не зависи само от президента да подбере и назначи служебното правителство. Президентът може да назначи състав на служебно правителство само по предложение на служебния премиер – така може да се стигне до ситуация, в която да не може да се назначи ново служебно правителство. Но това значи ли, че не може да има нови предсрочни избори (бел. ред. - в момента има действащо служебно правителство) – мисля, че не и че вървим по ръба на бръснача, заяви проф. Киров.

Докога Румен Радев може да се бави и да не назначи дата за избори? Според някои експерти – докогато си иска. Но не може да се очаква от един "провален парламент" да попълва "домовата книга", каза проф. Киров пред БНТ и прогнозира, че може изборите ни да са след тези в САЩ за президент (5 ноември). Професорът каза и друго - ако ще се избират нови хора за постове по "домовата книга", може да се окаже, че сме избрали човек годен за премиер, а не за омбудсман или негов заместник например: ПП-ДБ събират опозиция срещу Пеевски и Калин Стоянов: За попълване на "домовата книга"

Проф. Киров предупреди и, че скоро изтича мандатът на двама конституционни съдии от президентската квота и може да се стигне до промяна, която ще е изгодна за "другата страна" по отношение на конституционните промени. Той отново насочи "вербални стрели" към Христо Иванов като "баща на (сегашната) конституция".

Още: След фалстарта на кабинета „Грънчарова“: Какви са вариантите за нов служебен премиер

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес